Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Вашингтоні відбулася спільна міжрелігійна молитва за Україну

    У головному католицькому храмі Вашингтона, Національній базиліці непорочного зачаття, у вівторок, 7 березня, відбулася спільна молитва за мир в Україні. Її провели архиєпископ Вашингтона кардинал Вілтон Грегорі та архиєпископ-митрополит Філадельфійської Архиєпархії Української греко-католицької Церкви Борис Ґудзяк.

    Під час богослужіння священики разом із вірянами різних конфесій та релігій просили захисту для українських воїнів, медиків, волонтерів, а також згадували загиблих у війні з Росією та бажали сил їхнім рідним, передає “Голос Америки”.

    Архиєпископ Вашингтона Вілтон Грегорі (перший афроамериканець, що став кардиналом Ватикану) під час меси згадав про силу українського спротиву та сміливість. І наголосив, що українці стали для всього світу взірцем того, як у жорстоких життєвих обставинах не втрачати віру. “Коли ми дивимося кадри з цієї країни, де знищують майно, де помирають люди, ми також бачимо людей величезної рішучості, що прагнуть відновити гідність, яка належить їм як дітям Божим. Вони продовжують терпіти і не втрачати надії. Це час і мить, щоб український народ не втрачав надії. І якщо є щось, що ми можемо зробити для них, – це запевнити, що ми з ними в молитві та підтримці, фінансовій допомозі, а також висловити їм нашу велику повагу”, – сказав Грегорі.

    Митрополит Філадельфійської архиєпархії Української Греко-католицької церкви Борис Ґудзяк поділився із вірянами враженнями від нещодавньої, шостої за час повномасштабної війни поїздки в Україну. Він служив на похоронах полеглих захисників, зустрічався зі священиком обстріляної росіянами церкви в Ірпені, проте ніде не побачив сумнівів українців у перемозі. “Я не зустрівся ні з ким, хто каже, що треба здатися, що треба знайти компроміс чи віддати якусь територію. Я бачу цю стійкість, одночасно відчувається певна втома, і це природно. Але я думаю, що буде надприродна благодать, яка даватиме сил до самого кінця”, – сказав Ґудзяк.

    На спільну молитву під керівництвом двох священиків у католицький храм прийшли представники різних конфесій та релігій. Серед них – американка Елен Вайс, яка сповідує іудаїзм. Вона допомагає Україні волонтерськими пожертвами, а також вірить у силу спільної молитви: “Я іудейка, я не католичка, я не православна, але ми всі маємо молитися за українців. Це дуже сміливі люди! Якщо Путін захопить Україну, далі він може піти, наприклад, до Польщі, ми не знаємо, які в нього наміри, тому його потрібно перемогти, я вірю в це!”

    З-поміж українців, які прийшли на богослужіння, були і православні, і католики. Вони розповіли, що така спільна багатонаціональна та міжконфесійна молитва не лише підтримує, а й доносить більше інформації про Україну за кордоном. ​”Те, що прозвучали слова, які доносять англійською мовою наші почуття, наші болі до американської аудиторії – це дуже важливо”, – зазначила учасниця богослужіння Віра Якуша.

    Також на богослужінні українці вкотре відчули, наскільки змінилося ставлення за кордоном до України, її мови та культури. Про це розповів контр-адмірал Служби охорони здоров’я США у відставці Борис Лушняк, який народився у США в українській родині: “Коли я був молодим студентом в Чикаго, про нас говорили: “Що таке Україна, якою мовою ви говорите?” І ось бачите, що сьогодні двома мовами ми молилися – англійською і українською. Тепер дійсно американці розуміють, що Україна існує, і що ми маємо перед собою боротьбу, боротьбу доброго проти злого, і це дуже важливо”.

    Наприкінці богослужіння у храмі заспівали духовний гімн “Боже великий, єдиний, нам Україну храни”, а священики озвучили побажання зустрітися для спільної молитви знову, але вже не просячи, а дякуючи Богу за мирне небо над Україною.

    Найсвіжіше

    Популярне