Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Церковники УПЦ (МП) понівечили ремонтом старовинну церкву на Київщині

    Святиня вважається самобутньою пам’яткою епохи класицизму та має статус пам’ятки Національного значення, охоронний №933.

    Про це повідомляє “Вечірній Київ”

    Михайлівська церква у селі Шандра, Обухівського району на Київщині була збудована у період з 1831-1863 років. Донедавна вона вважалася еталоном автентичності, однак нині вона понівечена варварським ремонтом.

    Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook Іван Биков, архітектор та член Науково-методичної ради в міністерстві культури та інформаційної політики України.

    «В той час, коли наші воїни боронять Україну на полі бою, тут, в тилу, на Київщині, свідомо понівечили рідкісну та самобутню пам’ятку архітектури національного значення. Навіть розташування її нетипове — поза селом, на пагорбі між ярами… До останнього часу Михайлівська церква почувала себе непогано — метрові муровані стіни важко зіпсувати. Поряд з нею було складно зрозуміти яка епоха зараз -ХІХ, XX чи XXI століття. Настільки все було автентично…. На днях провідав церкву і жахнувся…», — пише Іван Биков.

    В УПЦ МП понівечили ремонтом старовинну церкву на Київщині - фото 110125

    За його словами, пам’ятка була спотворена варварським ремонтом: нове тинькування з утепленням, металопластикові вікна, нові металеві двері, автентичне перекриття даху викинули та перекрили сучасною металочерепицею, гидотний новий ґанок та нові верхи — золоті цибулини та нові декоративні чотири маківки над раменами!

    «Територія навколо також активно „ремонтується“ — новий паркан, ФЕМ та навіс якраз добудовуються. Пам’ятку настільки „знасилували“ (іншого слова не підібрати), що навіть зблизька вона виглядає, як новобудова. 190 років історії…Якщо можна просто викинути старезні майже двохсотрічні ковані металеві грати й замість них, поставити металопластик! А ще поміняти верхи та додати главок», — обурюється архітектор.

    Він зазначає, що у церкві-пам’ятці проводять службу священики Миронівського благочиння Білоцерківської єпарції УПЦ МП.

    В УПЦ МП понівечили ремонтом старовинну церкву на Київщині - фото 110126

    «Отці удають, що не знають, що пам’ятка архітектури, за законом, має реставруватися, а не ремонтуватися. Що у них має бути проєкт на реставрацію, дозвіл, сертифікований підрядник з класом СС3 та технагляд», — розповідає Іван Биков.

    Церкви на цьому місці у селі Шандри стояли ще з початку XVIII століття. Історичний пагорб був вкритий гарним природним газоном і не мав ніякої огорожі. Зараз місцевість спотворена сучасним бетонним парканом.

    «Щодо пам’ятки національного значено було вчинено кримінальний злочин…Церкву фактично перетворили у новобуд. Для чого це все зроблено? Мають з’ясовувати відповідні установи. Це варварство повинне бути покаране», — підтримує колегу Роман Маленков — краєзнавець, головний редактор та співзасновник туристичного вебпорталу «Україна Інкогніта».

    Найсвіжіше

    Популярне