П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Найбільше про порушення мовного законодавства повідомляють в Києві

    Протягом січня-лютого 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 455 звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – Закон), 60% з яких – щодо сфери обслуговування споживачів (ст. 30).

    Так, 192 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та веб-сайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 81 звернення – порушення безпосередньо під час обслуговування, повідомляє пресслужба Уповноваженого.

    Залишається проблема з дотриманням вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення (ст. 28). За 2 місяці 2023 року надійшло 31 звернення громадян щодо зовнішньої реклами та вивісок.

    13 звернень громадян надійшло щодо порушення законодавства про державну мову педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти (ст. 21).

    Щодо порушення Закону у сфері охорони здоров’я під час надання послуг окремими медиками в лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою повідомили 5 громадян (ст. 33).

    Найбільше повідомлень про порушення надійшло з міста Києва (159 звернень), Одеської (66), Харківської (47), Дніпропетровської (42), Миколаївської (24) та Київської (20) областей.

    Найсвіжіше

    Популярне