Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Базиліка в Арцизі: як храмовий комплекс об’єднує одразу три болгарські пам’ятки

    Будівництво базиліки в Арцизі на пустельному місці розпочалось у 2013 році. Це храмовий комплекс за ранньохристиянським зразком трьох базилік, які з’явилися ще у IV – IX століттях в містах Болгарії. Таке спорудження не має аналогів в Україні.

    Базиліка («царський дім для всіх») — це прямокутна споруда, розділена всередині рядами колон або стовпів на 3-5 частин. Найперша з відомих базилік датується II століттям до нашої ери (у Помпеях), пише «Одеське життя».

    Головним ідейним натхненником і архітектором знакової будівлі став отець Геннадій, настоятель храму, що розташований недалеко від базилічного комплексу. За національністю він болгарин. Отже, відвідавши одного разу Болгарію, а точніше місто Несебр, у якому донині збереглися базиліки різних типів, він вирішив створити щось подібне і в Арцизі. Вирішив — і почав працювати. Сам створював креслення, сам підбирав матеріали.

    — Перші століття християнства ознаменувалися будовами базилічного типу. Це те, що ми тут сьогодні створюємо.

    У базиліках богослужіння було багатоетапним та мало декілька дій. Воно починалося у внутрішньому дворі, атріумі — приміщенні просто неба. А потім, після певних обрядових дійств, люди та священники заходили до храму і вже там проводили основне богослужіння. Спосіб життя християн змінювався, змінювалася і архітектура релігійних споруд.

    Православні куполи замість базиліки

    Вже наприкінці першого тисячоліття почали з’являтися куполоподібні церкви. Нові будівлі дуже відрізнялися від базилік, які були більше схожі на палаци або на кораблі, що рухаються. І цю архітектуру ми втрачаємо на тисячу років.

    Західна ж церква продовжує будувати базиліки — на відміну від православної, де слово «базиліка» вже майже втратило своє значення. І ось сьогодні, завдяки появі цієї будівлі, воно знов набуває важливого значення і має стати духовним місцем для всіх вірян, охочих знайти сенс в житті, — розповідає отець Геннадій.

    За основу храмового комплексу в Арцизі було взято три базиліки, точніше їх залишки, які сьогодні є пам’ятками давнини у Болгарії.

    Це Велика базиліка у Плисці, Золота церква у Преславі та Стара Метрополія у Несебрі.

    Наразі будівництво триває. У ньому беруть участь багато людей: хтось жертвує кошти, хтось безкоштовно виконує посильні ремонтні роботи.

    Вимоги до будівництва базиліки

    Однією з умов будівництва базиліки є використання виключно натуральних матеріалів. Саме тому в Арциз вже декілька разів меценати доставляли каравани білого мармуру з Болгарії. До речі, навіть під час будівництва комплекс не пустує. Його постійно відвідують люди. Крім того, у дворі комплексу періодично проводяться різноманітні заходи, зазвичай на великі християнські свята. Одним із найяскравіших тут є проведення Різдвяної служби.

    Храмовий комплекс у майбутньому відіграватиме важливу духовну роль: тут будуть вестися не тільки богослужіння, а й різнопланові культурні заходи. Крім того, Арцизька базиліка може стати унікальною пам’яткою України, яка привабить туристів з усього світу, оскільки на даний час вона є єдиною сучасною базилікою в країні.

    Найсвіжіше

    Популярне