Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Уже п’ять парафій ПЦУ на Полтавщині перейшли на новоюліанський календар

    , повідомляє 5 канал. 

    Василь уже чверть століття є парафіянином Свято-Миколаївського храму Полтави. Цьогоріч він і його родина повноцінно перейшли на відзначення релігійних свят за новоюліанським календарем.

    “Колись приходить той час, коли потрібно перебудовуватись, докорінно ламати. Мої діти вже перейшли на 25 грудня на Різдво. Цього року вони вже святкували Різдво 25 грудня. Чи важко мені переналаштуватися? Ні, зовсім не важко. Тут немає ніяких проблем”, – запевняє парафіянин Свято-Миколаївського храму ПЦУ Василь Хорощак.

    Вірянка Олена розповідає: парафія поступово готувала вірян до новоюліанського календаря – обговорювали відмінності, пояснювали особливості, збирали підписи.
    “Цей зараз момент, коли ми переходимо. Ми ще не перейшли, не можна так сказати, що ми вже перейшли, ми в процесі цього переходу, тому що, як завжди, всі зміни вони відбуваються поступово. Ми бажаємо цього і йдемо в це з вірою”, – заувжила парафіянка Свято-Миколаївського храму ПЦУ Олена.

    Настоятель храму пояснює: новоюліанський календар – удосконалений відповідно до циклічного обертання Землі навколо Сонця. Тож згідно з астрономічним календарем, усі церковні свята, крім великодніх, зміщуються на 13 днів раніше.

    “Наш перехід під таким гаслом: календар для людини, а не людина для календаря. Тому що в московському патріархаті дуже часто зараз критику таку от ми чуємо “Ви позбавили сакральності календаря. Ми повинні жити тільки за тим календарем”, тобто коли календар визначає людину. Найближче свято, яке ми будемо святкувати – це 40 святих севастійських мучеників – це у нас буде 9 березня вже. Потім 25 березня – Благовіщення, а Вербна неділя, Пасха, Вознесіння, Трійця – вони не змінюються, їхні дати”, – каже настоятель Свято-Миколаївського храму ПЦУ Олександр Дедюхін.
    Багато вірян кажуть: чекали на перехід на новий календар церковних свят, але священнослужителі ухвалювати радикальні рішення не квапляться.

    Зі 150 храмів Полтавщини п’ять парафій Православної церкви України перейшли на новоюліанський календар відзначення релігійних свят.

    “Віряни в кожній релігійній громаді мають самі вирішити, за яким календарем вони живуть, щоб це не було якось дерективно, зверху – це має бути усвідомлено. Поштовхом найбільшим все ж є відірватися від московії, від московського цього православ’я, від їх свят і цих звичаїв – ось це така рушійна сила”, – запевняє митрополит Полтавський і Кременчуцький Православної церкви України Федір.
    Питання переходу всіх релігійних громад на новоюліанський календар у ПЦУ планують розглянути вже у травні.

    Найсвіжіше

    Популярне