П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Свій день народження святкує патріарх Варфоломій: факти з життя предстоятеля Матері-Церкви

    29 лютого свій день народження святкує патріарх Варфоломій. У цей день, який він відзначає вже 83-й раз, він отримує вітання та привітання від вірних з усього світу.

    Зі всіх Вселенських патріархів саме Варфоломій зробив найбільше для духовної незалежності православ’я в Україні, надавши Томоса про автокефалію у 2019 році. Це підсилило і державну незалежність України.

    Зусиллями патріарха Варфоломія відбулось зцілення розколу – об’єднались три Церкви: УАПЦ, УПЦ КП та УПЦ (МП). Щоправда, остання через тиск росії до тепер зберігає єдність з РПЦ і тоді не побажала (окрім двох архієреїв) брати участь у Об’єднавчому Соборі.

    Саме патріарх Варфоломій знищив брехню Кремля про те, що Київська митрополія була у складі Московського патріархату, що дало можливість відновити історичну справедливість, щодо України

    Патріарх Варфоломій підтримує Україну і після надання Томосу. Він прибув до України на святкування 30-річчя Незалежності України у 2021 році, чим підтвердив свою підтримку канонічній Православній Церкві України та її суб’єктність. Також він вітає українців з Різдвом та підтримує боротьбу захисників України із російським агресором.

    Патріарх Варфоломій відвідував українських біженців у Польщі, а також благословив український народ, сказавши, що весь вільний світ на нашому боці, а війну росії « нічим не можна виправдати».

    Президент України Володимир Зеленський сказав про патріарха так: “Ваші слова – як руки, що підтримують нас у цей тяжкий час. Українці відчувають духовну підтримку та силу ваших молитов”, – наголосив Глава держави.

    Патріарх Варфоломій також відомий своєю боротьбою за збереження довкілля та екологічну безпеку.

    Патріарх також визнав Голодомор геноцидом українського народу.

    Патріарх Варфоломій отримав численні нагороди та визнання за свою працю, серед яких Орден “За заслуги” та Орден Князя Ярослава Мудрого. Його робота в православній церкві та екології є важливим прикладом для всіх, хто прагне покращити світ навколо нас.

    Ось ще декілька фактів про патріарха Варфоломія:

    • Варфоломій I є архиєпископом Константинополя, Нового Рима і вселенським патріархом з 1991 року.
    • Патріарх Варфоломій перебуває на Константинопольській кафедрі найдовше за всіх своїх попередників
    • Після висвячення на диякона пішов на службу до турецької армії. Цікавим фактом у життєписі Варфоломія є те, що після свого висвячення на диякона пішов служити до турецької армії.
    • Примітно, що майбутній Патріарх навчався у Римі, зокрема у Папському Східному інституті. Темою його дисертації було канонічне право Православної Церкви.
    • Патріарх відвідував Україну три рази: У 1997, 2008 і 2021 роції
    • У 1973-му році Варфоломій був висвячений в сан єпископа і отримав титул спочатку митрополита Філадельфійського, а пізніше – і митрополита Халкідонського.

    Найсвіжіше

    Популярне