П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Америки: «Вступаючи на шлях посту, я прошу кожного глибоко зазирнути у своє серце»

    Архиєпископ Американський Елпідофор відслужив вечірню з чином прощення в церкві Святої Катерини в Елк Гроув, Каліфорнія, в неділю 26 лютого.

    У своїй проповіді архієрей попросив вірян зазирнути у своє серце. Він пояснив, що піст даний для того, щоб усвідомити нашу остаточну залежність від Бога і один від одного, повідомляє orthodoxtimes.com

    «Цього вечора, вступаючи на шлях Великого посту, я просив би кожного з вас зазирнути якомога глибше у своє серце. Відшукайте свої спонукання і встановіть намір на наступні Сорок днів. Кожен з нас був благословенний Богом і отримав благодать подорожувати через Великий піст, але наш пункт призначення може бути не таким очевидним, як ви можете подумати. Ми переживаємо ці дні утримання не для того, щоб виконати якусь вимогу, щоб взяти участь у Страсному тижні та Пасці. Як молиться священик на кожній Божественній Літургії: Οὐδεὶς ἄξιος… Ніхто недостойний. Ми терпимо позбавлення Великого посту і Страсного тижня для того, щоб усвідомити нашу остаточну залежність від Бога і нашу взаємозалежність один від одного», – говорив архієпископ Елпідофор.

    Він підкреслив, що піст не стільки готує нас до того, щоб отримувати, скільки до того, щоб віддавати. Віддавати себе нашому Творцеві і Богові, а також дарувати один одному невимовно цінні дари любові, співчуття, милосердя і прощення.

    Прощати іншим важко, але приймати прощення від інших часто буває ще важче, зауважив єрарх. Тому що ми зазвичай не вважаємо себе такими, що потребують прощення. І це велика помилка, яка позбавляє нас сили цього служіння і подібних до нього.

    «Якщо ми перевіримо своє серце з будь-яким ступенем чесності та доброчесності, ми визнаємо, що потребуємо не лише Божого прощення, але й прощення від наших ближніх. Іноді, однак, у нас може не бути можливості просити прощення з різних причин – або людина переїхала далеко, або вона померла. Однак, незважаючи на це, ми можемо поставити намір отримати і віддати найперше, що промовив наш Господь з хреста своєї невимовної жертви: “Отче, прости їм, бо не знають, що чинять”», – зазначив архієпископ Елпідофор.

    Підсумовуючи свої духовні роздуми він сказав, що саме любов шукає прощення, і саме любов прощає, а перед нами стоїть лише одне завдання: прощати і приймати прощення – один від одного і від Бога.

    Єрарх побажав вірним, щоб Великий піст став для всіх них мандрівкою любові, а також шляхом до прощення себе та інших. Щоб можна було пізнати лагідність і мир Божого прощення та йти в оновленому житті, прямуючи до Святої Пасхи і такої бажаної зустрічі з Господом у вічності.

    Найсвіжіше

    Популярне