Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Розмовляли про війну і капеланство. У Франківську відбулася зустріч Глави УГКЦ з громадою міста

    В Івано-Франківську відбулася зустріч Глави УГКЦ Святослава (Шевчука) з громадою міста. Також Блаженніший Святослав вручив дипломи 16 випускникам, які закінчили з відзнакою магістратуру Університету Короля Данила.

    Подію організували засновники проєкту “Відкрита зустріч з успішними людьми”, повідомляє Суспільне.

    Під час зустрічі Глава УГКЦ не оминув тему російсько-української війни: “Ми є не тільки народом-страснотерпцем, але ми є також народом героїв і переможців. І нам Бог подарує цю перемогу. Бо ми вже бачимо, що Росія програла, але ми ще не перемогли”.

    В Івано-Франківську зустріч з Блаженійший Святослав
    Фото: Суспільне Івано-Франківськ
    Він закликав усіх українців найперше пам’ятати про тих, хто боронить Україну на передовій.

    Також Блаженніший Святослав розповів про візит Всеукраїнської ради церков України до Ватикану: “Папа став, зійшов набік і на своє крісло посадив нас. Дав нам найвищий майданчик, щоб ми говорили до всього світу”.

    В Івано-Франківську зустріч з Блаженійший Святослав
    Фото: Суспільне Івано-Франківськ
    Глава УГКЦ відзначив важливість душпастирської роботи під час війни. За його словами, кожен капелан має пройти курс “Як лікувати рани війни”. Адже українці, на його думку, звикли ходити не до психолога, а на сповідь.

    Основне завдання капеланів, каже Блаженніший Святослав, — це “допомогти нашим солдатам залишитися людьми, а не перетворитися на машину для вбивств”.

    “Військовий капелан — це є той, хто чуває над душею того військовослужбовця, лікує його рани. Щобільше, часом для нього є світлом надії. Присутність військового капелана часом надає відваги. Багато мені розказували: от дають якесь військове завдання, а хлопці кажуть: “Отче, якщо ви є з нами, ми йдемо”. Було багато ситуацій, коли справді, присутність військового капелана надавала іншої мотивації, вона була джерелом того духовного стрижня, моральної стійкості”, — каже Глава УГКЦ.

    Із січня 2023 року капелани почали підписувати контракт із ЗСУ. В українському війську має бути 800 військових капеланів, які матимуть звання офіцерів. Про це Суспільному розповів керівник Служби військового капеланства ЗСУ Олексій Терещук.

    “Капелан буде в кожному окремому батальйоні та бригаді. Зараз у нас — перехідний період, тобто до нового року вони були цивільними. Із січня 2023 вони всі стають офіцерами. Тому це — такий нешвидкий період, але разом з тим вже є певна кількість тих, хто став офіцерами. Вони підписали контракти й стали справжніми військовими. Це — за стандартом НАТО”, — розповідає керівник Служби військового капеланства ЗСУ Олексій Терещук.

    Розмовляли про війну і капеланство. У Франківську відбулася зустріч Глави УГКЦ з громадою міста
    Керівник Служби військового капеланства ЗСУ Олексій Терещук. Фото: Олексій Терещук
    За його словами, у капеланів немає зброї. У зоні бойових дій їх захищатимуть старші солдати — помічники військових капеланів.

    “Військові капелани є не комбатантами відповідно до міжнародного гуманітарного права. Засоби захисту — бронежилет, каска і все решта, звичайно, в них є. Зброю відповідно до Закону України їм заборонено видавати. В нас має бути орієнтовно 800 капеланів в ЗСУ. Зараз якраз йде процес відбору, призначення на посади, тому цифра постійно змінюється”, — додає Олексій Терещук.

    Найсвіжіше

    Популярне