Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Храм-МАФ біля Десятинної церкви має бути знесено. Суд поставив крапку у справі

    Знести храм-маф, який УПЦ (що в єдності з Московським патріархатом) роками зводила біля фундаменту Десятинної церкви в середмісті столиці, вимагали одразу три інстанції – Міністерство культури та інформаційної політики, Київська міська державна адміністрація та Національний музей історії України. В суд вони подали ще в 2020.

    І судове засідання з цього приводу відбулось сьогодні в Господарському суді Києва.

    Суддя задовольнив позов Музею історії України проти каплички на її території – тобто мафа  УПЦ (МП) в центрі Києва.

    Релігійна громада має сама знести незаконні будівлі й виплатити витрати за судовий збір й технічну експертизу“,- оголосив суддя.

    «Документів, що підтверджують надання дозволів на будівництво, на введення в експлуатацію відсутні. У зв’язку з чим суд дійшов висновку, що вказана будівля є самовільною», — цитують рішення суду «Ґрати».

    Також про рішення суду повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у своєму Telegram-каналі.

    «Позов Музею задоволено. Розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню», — зазначив він.

    За його словами, це порушує вимоги пункту «а» частини 1 ст. 91 Земельного кодексу, яка передбачає, що будь-яка будівля має використовуватися за цільовим призначенням.

    Також Ткаченко нагадав, що сам «храм-маф» розташований в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, а також він порушує ансамбль історичного археологічного комплексу «Десятинна церква».

    Рішення суду набере чинності через 20 днів, якщо на нього не подадуть апеляцію.

    Як повідомлялося, що дозвіл на спорудження каплиці біля Десятинної церкви надав громаді УПЦ МП у 2004 році очільник НМІУ Сергій Чайковський. У 2012 році громада отримала право власності на будівлю, водночас земля залишилася у володінні музею. У 2021 році музей подав позов з вимогою знести храм на його території.

    Найсвіжіше

    Популярне