Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Могилу радянського генерала Ватутіна можуть перенести з центру Києва

    У Міністерстві культури та інформаційної політики (МКІП) вважають доцільним перенесення могили радянського генерала з Маріїнського парку в центрі Києва в інше місце.
    Про це повідомляється на сайті МКІП.
    Як пояснили у відомстві, наразі могила Ватутіна є пам’яткою історії національного значення, що занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

    Відповідно до статті 4 Закону України «Про охорону культурної спадщини», дозвіл про перенесення пам’яток культурної спадщини національного значення надає Кабінет міністрів.

    У Мінкульті зазначили, що готують подання про перенесення могили, проте спершу мають отримати документи від Київської міської військової адміністрації.

    Станом на 10 лютого в МКІП не отримували запиту щодо вилучення могили радянського діяча з Державного реєстру чи її перенесення.

    «Щойно МКІП отримає документи, в якнайкшвидший спосіб запустить процес», — наголосили у відомстві.

    Більше про Ватутіна

    Микола Ватутін — генерал армії Радянського Союзу. Український інститут національної пам’яті (УІНП) вніс Ватутіна у список осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації Голодомору та політичних репресій.

    У віці дев’ятнадцяти років він вступив добровольцем до лав Червоної Армії. У вересні 1920 року брав участь у бойових діях проти повстанської армії Нестора Махна.

    У часи Другої світової Ватутін очолював Перший Український фронт. Генерал загинув після перестрілки з Українською повстанською армією, що сталася 29 лютого 1944 року біля сіл Милятин та Сіянці (нині Острозького району Рівненської області).

    Демонтаж пам'ятника генералу Ватутіну, Київ, 9 лютого 2023 року
    Демонтаж пам’ятника генералу Ватутіну, Київ, 9 лютого 2023 року Дмитро Гончар / hromadske

    Як наголошують в УІНП, під час битви за Дніпро в 1943 році, участь у якій брав Перший Український фронт, очолюваний Ватутіним, до бойових дій масово залучали «чорну піхоту» — нашвидкуруч мобілізованих, ненавчених та неспоряджених чоловіків.

    Українські історики Володимир Кучер та Петро Чернега зазначають, що на Першому Українському фронті, яким командував Ватутін, на Букринському плацдармі та в боях за Київ за півтора місяця загинуло близько 647 тисяч бійців. Інші дослідники називають меншу цифру — 400 тисяч.

    Пам’ятник Ватутіну, споруджений над його могилою в Маріїнському парку в Києві, демонтували 9 лютого.

    Найсвіжіше

    Популярне