Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ назвали «домислами» дані про службу патріарха Кіріла в КДБ

    Заступник голови Синодального відділу із взаємин Церкви із суспільством та ЗМІ Московського патріархату Вахтанг Кіпшидзе назвав «політично мотивованими домислами» статтю швейцарських журналістів про патріарха Кіріла, де його називають агентом КГБ.

    «Ми вважаємо цю публікацію політично мотивованими домислами, написаними зі слів колишнього журналіста “Московського комсомольця” Сергія Бичкова», – відповів Кіпшидзе на запитання росЗМІ.

    Нагадаємо, журналісти Sonntagszeitung ознайомилися з документами в архівах швейцарської федеральної поліції за період з 1969 до 1989 роки, які, за їхніми словами, підтверджують, що Гундяєв був пов’язаний з КГБ під псевдонімом “Михайлов”. Після цього він повернувся до СССР і почав швидко просуватися по церковній єрархії. 1971 року 24-річному священнику Кірілу дозволили переїхати до Женеви, щоб представляти російських православних віруючих на Всесвітній раді церков. В автобіографії колишній консул совєтського посольства у Женеві Вадім Мєльніков називає Кіріла не просто дипломатом, а офіцером совєтської секретної служби КГБ.

    З оприлюднених пізніше совєтських документів історики та журналісти зробили висновок, що патріарх Кіріл працював на КГБ у Женеві під псевдонімом «Міхайлов». Він мав збирати інформацію про членів Всесвітньої ради церков і впливати на їхнє ставлення до Совєтського Союзу.

    Видання також посилається на архів Федеральної поліції Швейцарії. У заведеній на патріарха Кіріла картці йдеться про те, що він працював на КДБ.

    Нагадаємо, нещодавно експерт з безпекових питань опублікував список агентів КГБ серед служителів РПЦ. У 2021 році болгарський суд визнав, що патріарха РПЦ можна називати агентом КГБ «Міхайловим».

    Найсвіжіше

    Популярне