Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Представники влади пояснили, які наслідки матиме визнання УПЦ (МП) частиною РПЦ

    Кілька днів тому, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) за підсумками релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви (в єдності з Моспатріархатом) на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом (Російською Православною Церквою) дійшла висновку, що «УПЦ» досі має такий зв’язок з церквою агресора.

    «Прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ (від 27.05.2022) та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православною Церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церквузалишається незмінним», – йдеться в повідомленні на сайті ДЕСС.

    Крім цього, експертна група релігієзнавців зазначила, що УПЦ (МП) відносно РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини із цілим.

    Оприлюднення цієї експертизи є важливим кроком у межах нової політики влади щодо УПЦ (МП), пише ВВС.

    Як вказували співрозмовники ВВС у владних колах, які займаються церковною політикою, висновок щодо зв’язку УПЦ з РПЦ може мати кілька важливих наслідків.

    По-перше, це може дати поштовх для ухвалення в парламенті закону про заборону діяльності церков, центр яких розташований у Росії.

    Окрім того, це може вплинути на питання договорів оренди УПЦ (МП) важливих національних пам’яток, таких як Києво-Печерська лавра.

    Раніше митрополит Онуфрій написав скаргу в ООН і пошкодував, що УПЦ (МП) не запросили на засідання Радбезу ООН.

    Найсвіжіше

    Популярне