Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Парламент Болгарії визнав Голодомор геноцидом українського народу

    Національні збори Болгарії 1 лютого ухвалили резолюцію, якою визнали Голодомор в Україні 1932–1933 років геноцидом українського народу. За це рішення проголосували 134 члени парламенту Болгарії. Проти були 26 депутатів від проросійської націоналістичної партії «Възраждане».

    У резолюції йдеться, що будь-яке заперечення, виправдання та применшення геноциду сприйматиметься як наруга над пам’яттю мільйонів людей, які загинули внаслідок Голодомору. Під час обговорення кілька депутатів, які висловилися на підтримку резолюції, нагадали про звірства Росії в нинішній війні проти України, повідомляє Український інститут національної пам’яті.

    Болгарський парламент також ухвалив рішення вшановувати пам’ять жертв Голодомору разом з українським народом – в кожну останню суботу листопада.

    До слова, за визнання Голодомору Народні збори проголосували 1 лютого – в цей день у Болгарії з 2011 року вшановують пам’ять жертв тоталітарного комуністичного режиму.

    Нагадаємо, протягом листопада й початку грудня парламенти низки європейських країн визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом або злочином проти українського народу. 15 грудня 2022 року за це проголосував Європарламент, його депутати закликали Росію як правонаступницю СРСР вибачитися за дії радянського режиму проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне