П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ не вистачає священників на війні, тому просить для них пільги

    У зоні “спецоперації” проти України зараз перебуває недостатня кількість військових священників РПЦ.

    Про це заявив заступник голови Синодального відділу із взаємин церкви з суспільством та ЗМІ РПЦ Вахтанг Кіпшидзе. На його думку, виправити ситуацію дозволило б ухвалення розроблених РПЦ поправок щодо статусу російського “військового духовенства”, передають російські медіа.

    За твердженням Кіпшидзе, це стосується, насамперед, присутності священників у зоні бойових дій. Він також вказав на наявну “учасниками СВО” потребу в окормленні священнослужителями, але важко назвати кількість останніх у “зоні спецоперації”.

    Як уточнив представник РПЦ, назвати точні цифри за кількістю священників у зоні СВО неможливо. “Багато священнослужителів туди приїжджають і їдуть, інші перебувають у процесі направлення у відрядження, якісь священнослужителі перебувають у частинах нерегулярної армії, таких як казачі частини, де також утруднено отримання статистичної інформації”, – заявив Кіпшидзе.

    При цьому він висловив думку, що “зараз військових священників недостатньо”. Для виправлення ситуації, що склалася, за його словами, “необхідно врегулювати їх напрям, соціальні гарантії, порядок перебування — весь комплекс питань, які з цим пов’язані”.

    Раніше глава правового управління РПЦ ігуменя Ксенія (Чернега) заявила про розробку поправок, відповідно до яких військові священники стали б підпорядковані священноначалію, а заразом отримали б соціальні пільги та компенсації, аналогічні тим, що належать російським військовим.

    Найсвіжіше

    Популярне