П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігійні лідери Європи обговорили вплив війни в Україні на життя їх країн

    Конференція Європейських Церков (CEC) 27 січня в Брюсселі разом з релігійними лідерами Європейської Комісії обговорили вплив війни в Україні на європейський спосіб життя.

    Про це повідомляє РІСУ з посиланням на Конференцію Європейських Церков (CEC)

    Йшлося про обмін досвідом прийому українських біженців, енергетичну кризу та вплив на найбільш вразливі верстви суспільства.

    CEC на зстрічі представляли її президент Крістіан Крігер та єпископка Осо Ністрем, Церква Швеції.

    Крістіан Крігер висловив вдячність за тверду прихильність та чітку позицію ЄС у вирішенні ситуації, що виникла внаслідок вторгнення в Україну, зокрема щодо економічної та військової солідарності, статусу біженців та санкцій.

    «Настав час для Європи утверджувати та захищати свої цінності — цінності, які відображають справедливість, правду та шляхи до миру», — сказав він, далі зазначивши вплив війни на інфляцію, соціальні кризи та підвищений ризик для демократій через популістський дискурс і радикальні партії.

    «Захист плюралізму, релігійної свободи та правової держави є кроками до відбудови України», – додав він.

    Зустріч завершилася обговоренням найважливіших питань, які порушує війна в Україні, та роздумами щодо того, які питання мають бути пріоритетними для ЄС.

    Ністрем розповіла про наслідки, які вона бачить у своїй єпархії, на півночі Швеції, в Арктичному регіоні.

    «Багато хто з молодих поколінь втрачає надію на стабільне майбутнє», – сказала вона. «Однією з перших речей, які відбулися, коли почалося вторгнення Росії в Україну, було те, що скандинавські єпископи в Баренцевій церковній раді зустрілися, щоб оцінити ситуацію».

    Ця рада працює понад 25 років і складається з дев’яти єпархій-членів у північній Норвегії, Швеції, Фінляндії та Росії від лютеранських і православних церков.

    «Скандинавські єпископи виступили зі спільною заявою, в якій засудили вторгнення і негайно призупинили роботу Собору», — пояснила вона. «Це стосувалося не лише Баренцевої церковної ради, а й інших організацій, які працюють в Арктичному регіоні».

    Вона також висловила стурбованість українськими біженцями, які все більше усвідомлюють, що може пройти багато часу, перш ніж вони зможуть повернутися додому. «Що станеться після березня 2025 року, коли тимчасовий захист більше не можна буде продовжити?» — запитав Ністрем.

    Як йдеться у повідомленні, в умовах війни в Україні Конференція Європейських Церков реалізує проект «Шляхи до миру» з метою просування справедливості, примирення та миру. Проект зміцнить роль CEC як церкви-братства, яка бере участь у діалозі з європейськими інституціями, підвищуючи християнський голос для вирішення важливих політичних проблем.

    Найсвіжіше

    Популярне