П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Варфоломій до Епіфанія: Сподіваюся, Папа Римський стане ближчим до України

    У п’ятницю, 27 січня, Вселенський патріарх Варфоломій тепло зустрів митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    Вселенський патріарх у своїй короткій промові ще раз висловив підтримку Матері-Церкви українському народу, вкотре засудивши війну, яку Російська Федерація веде проти України, передає Orthodox Times.

    “Ваша присутність серед нас є постійною, подумки, через молитву, яка нас об’єднує, але ми дуже щасливі, коли маємо dашу фізичну присутність, хоча б на час, час від часу, у нашому священному Центрі. Цього разу ви прийшли до нас із Старого Риму сюди, до Нового Риму. Нам приємно, що ви мали можливість поінформувати Папу Франциска з перших уст про те, що відбувається в Україні. Сподіваємося, що після вашої особистої зустрічі та інших представників релігійних громад України у Ватикані Папа Франциск матиме чіткіше ставлення до війни в Україні. А відкинувши політичні та дипломатичні терези, це буде ближче до вас і вплине на користь України в багатьох римо-католицьких країнах, в яких його слово чують. Вселенський Патріархат і ми особисто з самого початку були цілком природними, щоб засудити несправедливу, невиправдану і диявольську війну, розпочату Російською Федерацією проти України”, – зазначив патріарх Варфоломій.

    Його Всесвятість нагадав, що під час свого нещодавнього виступу на міжнародній конференції в Абу-Дабі, а також у посланні, надісланому два дні тому на конференції в Афінах, щодо ситуації в Україні, він знову різко засудив війну.

    Говорячи про гуманітарну допомогу, надіслану Вселенським Патріархатом в Україну, Вселенський патріарх зазначив, що те, що пропонується, мало порівняно з тим, чого потребує і заслуговує народ України.

    “Незалежно від того, що ми і весь світ робимо для вашої проблемної країни, цього буде мало. Минуло одинадцять місяців, як почалася війна, а за цей час, майже рік, увесь світ захоплюється вашою мужністю, відвагою та бойовим духом”, – наголосив патріарх Варфоломій.

    Він особливо звернув увагу на турботу Матері-Церкви про духовне зміцнення українських православних, що проживають у Константинополі, для яких, за його словами, Патріархія подбала про призначення постійного українського священника для богослужіння. Він підкреслив плідну співпрацю з нинішнім Послом України в Анкарі Василем Боднаром та Генеральним консулом у Константинополі Романом Недільським щодо підтримки українців, які проживають у Туреччині. Він також згадав нещодавній візит експрезидента України Петра Порошенка на Богоявлення з нагоди четвертої річниці надання Томосу про автокефалію Православній Церкві України.

    “Ми запевняємо вас у нашій близькості до вас і нашій готовності зробити все можливе, щоб полегшити ваш біль і агонію, яку переживає ваш народ”, – сказав патріарх.

    “Завтра (28 січня – ред.), коли ви повернетеся до Києва, Ваше Блаженство, будь ласка, передайте Президенту, Його Високоповажності пану Зеленському, його соратникам і всім вашим вірним благословення Матері-Церкви, нашу любов, нашу прихильність, нашу підтримку”, – зазначив Його Всесвятість.

    Зі свого боку митрополит Епіфаній висловив радість, що знову відвідує Центр Православ’я, а також подяку Вселенському патріарху за різнобічну підтримку українського народу в цей важкий період війни.

    “Сьогодні Україна переживає складний етап випробувань. Ми обрали європейський напрям нашого курсу і за цей вибір платимо високу ціну. Щодня гинуть не тільки наші військові, а й звичайні мирні жителі та діти. Вчора ми зазнали атаки з боку Росії, і в Києві, і в інших містах, з жертвами простих громадян. Ворог тероризує Україну. Оскільки вони не мають успіху на фронті, вони руйнують нашу інфраструктуру. Тому мільйони громадян України сьогодні без світла, без води, необхідних для їхнього життя. Тим не менш, ми залишаємось єдиними. І ми кажемо, що ми можемо вижити без світла і води, тому що ми зробимо все для нашої перемоги. І ми впевнені у своїй перемозі. Я завжди кажу, що морально ми вже перемогли. Тому що з початку вторгнення навіть наші друзі не думали, що ми можемо собі це дозволити. Дехто скаже, що Україна протримається три дні, один тиждень чи щонайбільше три тижні. Але ми боремося і знаємо, що правда і добро завжди перемагають. Тому ми переможемо і тоді в Україні буде справедливий мир. Спасибі вам за вашу підтримку. Ми відчуваємо, особливо в цей час, підтримку Матері-Церкви, і ми дякуємо вам за те, що ви висловили це з першого дня і чітко сказали, що ця війна не є священною, а диявольською”, наголосив владика Епіфаній.

    Згодом відбулася приватна зустріч Вселенського патріарха та митрополита Епіфанія, в якій взяли участь старійшина митрополит Халкидонський Еммануїл від імені Матері-Церкви та архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій від Православної Церкви України.

    Раніше Вселенський патріарх Варфоломій взяв участь у Божественній літургії, у свято перенесення мощей святителя Іоанна Златоуста, під час якої митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію.

    Найсвіжіше

    Популярне