Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Київщині міськрада передала будівлі монастиря в оренду ПЦУ

    Броварська міська рада передала комплес будівель біля Свято-Преображенського монастиря в с. Княжичі в оренду Православній Церкві України за символічні гроші.

    Раніше Броварська міська рада передала дві будівлі комунальної форми власності – площею 312,1 м.кв та 102,0 м.кв КП “Бровари-Благоустрій”. Комунальне підприємство одразу передало їх в оренду Управлінню Київської єпархії Української Православної церкві, передають Brovarymedia.

    Орендар – Київська єпархія ПЦУ – оплатив вартість оцінки майна та повну вартість оренди за перший місяць – грудень 2022 року – в розмірі 24465,4 грн. А з 01 січня 2023 року звернувся з пропозицією надати знижку у розмірі 90% до кінця воєнного стану.
    За знижкою у сплаті орендної плати за комунальні приміщення орендарі звертаються не вперше, але раніше підприємцям погоджували надання знижки не більше 50% і не довше, ніж до кінця року (тобто, на кілька місяців).

    Ці дві будівлі розташовані на одній території з Свято-Преображенським монастирем в с. Княжичі, який на сайті монастиря зазначений, як діючий і в якому постійно перебувають 14 осіб, з них 8 – у “священому сані”. Знайти згадку про Свято-Прображенський монастир на офіційному сайті Бориспільській єпархії не вдалось.

    Депутати комунальної комісії міської ради підтримали надання знижки у 90%, тобто, за оренду будівель Київська єпархія ПЦУ сплачуватиме близько 2500,0 грн на місяць (раніше будівлями ніхто не користувався і нічого не сплачував). І жоден з депутатів не поставив питання про долю великої та дороговартісної будівлі монастриря, що розташована на цій же земельній ділянці, і яка наразі перебуває у “незрозумілому юридичному стані” в плані права власності на комплекс споруд.

    Аналогічна “незрозуміла ситуація” з правом власності на будівлю храму в с. Требухів призвела до того, що віряни ПЦУ де факто не можуть реалізувати своє законне право на богослужіння в храмі села. Є рішення громади про перехід до ПЦУ, є реєстрація релігійної громади ПЦУ в с. Требухів, але ні в кого немає право власності на будівлю храму. Тому за храм точаться суперечки між вірянами двох православних конфесій, від вирішення яких влада “самоусунулась”, тому ситуація понад пів року перебуває у “глухому куті”.

    Найсвіжіше

    Популярне