Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У ДЕСС розповіли, як Древлеправославна церква відділилася від москви

    Древлеправославна Церква України (ДЦУ) у листопаді 2022 року відновила свою історичну назву та юридично оформила важливий крок до автокефалії ‒ вихід з підпорядкування Московській митрополії Російської Православної Старообрядницької Церкви.

    “Назва Древлеправославна Церква існувала до 1988 року. Потім змінився її статус і з’явилася назва російська старообрядницька церква, а частина нинішньої ДЦУ донедавна була Київською єпархією російської православної старообрядницької церкви”, — розповів В’ячеслав Горшков, начальник відділу співпраці з релігійними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, цитує сайт ДЕСС.

    Митрополит РПСЦ у москві виступив із заявами на підтримку війни, розв’язаної росією проти України, саме це і підштовхнуло старовірів розірвати відносини із москвою.

    “У цей же час представники української частини Церкви були в лавах ЗСУ, всіляко допомагали армії, — додає В’ячеслав Горшков. — Тож не дивно, що віряни й клірики таку політику московського керівництва не підтримали. І ця проукраїнська позиція була одностайною у ДЦУ. Рішення про вихід з підпорядкування москві приймалося соборно”.

    Київська архиєпархія РСЦ скерувала листа предстоятелю РПСЦ Корнилію і першому єрарху РПСЦ Білокриницької єпархії, який перебуває у Румунії, Леонтію. Це важливий історичний документ на шляху пошуку свободи, правди та християнської любові. Він є яскравим свідченням відваги відмовитися від нав’язаних ідентичностей і подолати кількасотлітнє насилля в духовній сфері.

    “Це звернення — взірець правильної позиції щодо російської військової агресії. Воно дуже ввічливе, але водночас чітке, недвозначне, де війна названа війною, а агресор названий агресором. І чітко вказані причини, чому українські віряни не можуть перебувати у підпорядкуванні москві. У документі чітко озвучили бажання отримати автокефалію. Не чекали відповіді з Москви, а просто поставили її перед фактом і почали готувати документи для реєстрації нової Церкви. Звісно, ставлення до цього московського керівництва було негативне. Але що вони могли зробити? Все в рамках правового поля та церковного канонічного права”, – прокоментував посадовець ДЕСС.

    Зазначимо, Білокриницька Митрополія древлеправославних християн має у своєму канонічному підпорядкуванні парафії на теренах Румунії, США, Канади, Італії, Австралії, Німеччини, Грузії, Латвії та інших країн Європи.

    Найсвіжіше

    Популярне