П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    “Там діє диявол — там немає Бога”: Епіфаній прокоментував злочини Росії

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній вважає, що відповідальність за злочини Росії лежить на її громадянах, які вибирають зло, а також на російській церкві, яка благословляє і підтримує загарбників.

    Про це він сказав в інтерв’ю “Суспільному”.

    Владика Епіфаній пояснив, що те, що чинить Росія — “не Божа воля, а вибір людей”.

    “Це не Бог допускає. Кожна людина володіє свободою і має право вибору. Бог не створив зла: зло тільки паразитує на добрі. І тому те, що ми бачимо — це чиниться руками людей. Люди, які неправильно використовують цю свободу, вони вибирають не добро, а вибирають зло, хоча називають себе християнами”, — зазначив предстоятель ПЦУ.

    Митрополит Епіфаній нагадав, що російська церква фактично підтримує злочини, які чинить російська армія в Україні.

    “Їхній очільник, Кирило Гундяєв, відкрито благословляє і підтримує російських загарбників для того, щоб вони вбивали українців. Хоча він говорить про те, що немає України, а є “єдиний народ”, — наголосив Епіфаній.

    Попри те, що росіяни називають себе християнами, архиєрей вважає, що “в їх діях немає Бога, а є диявол”.

    “Ті, які себе називають православними християнами, як ми бачимо, чинять такі звірства. Виникає питання: яка військова доцільність стріляти по цивільних об’єктах, по житлових будинках? Якщо ви хочете воювати, то є певні правила, військові правила: не можна нищити цивільну, критичну інфраструктуру, не можна вбивати мирних мешканців, невинних людей і дітей. Але ми бачимо ці прояви з боку агресора, що свідчать, що там діє диявол — там немає Бога”, — зазначив владика, згадуючи трагедію в Дніпрі, яка забрала десятки життів мирних людей.

    За словами предстоятеля, аби “присікти” зло і захистити добро, Україні потрібна зброя, яку на міжнародних заходах просили так само і представники церкви.

    “Бо якщо зло буде далі просуватися, то ми побачимо, що більше буде жертв. Але ми покликані присікти це зло, щоб воно не мало подальшого розповсюдження у всій Європі”, — наголосив митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне