П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У школах та дитсадках Чернівців можуть бути капелани УГКЦ: що про це каже освітній омбудсмен

    У школах та дитсадках Чернівецької громади можуть почати проводити зустрічі з капеланами. Управління освіти підписало меморандум про співпрацю з Чернівецькою єпархією Української греко-католицької церкви. Відтак, капелан може проводити духовно-просвітницькі бесіди, брати участь у виховних годинах чи батьківських зборах.

    Про це у коментарі Суспільному повідомила очільниця міського управління освіти Ірина Ткачук.

    За її словами, капелан проводитиме заходи у закладах виключно за згодою педагогів, батьків чи учнів.

    “Ніякого нав’язування не буде й порушення принципу популяризації теж не буде. Ближче до відновлення навчального процесу нам нададуть перелік тем для бесід. Ми їх передамо закладам – усі охочі зможуть долучитися”, – каже Ткачук.

    За словами Ткачук, це була ініціатива представників греко-католицької церкви, які впроваджують інститут духовного капеланства й в інших містах України.

    “Коли ми ознайомилися з їхньою пропозицією, то зрозуміли, що там менше від релігії й більше від духовних та загальнолюдських цінностей – того, чому б хотілося навчати наших дітей: моралі, повазі до людини”, – розповідає Ткачук.

    За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, Конституція і закони України чітко визначають, що освіта у комунальних та державних закладах освіти має виключно світський характер. Це не виключає отримання знань про різні релігії в межах, наприклад, курсу громадянської освіти, але все це має бути рівновіддалено від будь-яких релігійних конфесій.

    “Релігія – важлива складова суспільного життя, і кожен має право на свободу віросповідання, й дотримуватися правил певної конфесії. Дізнаватися про різні вірування — то право кожної людини, зокрема, – дитини. Але в Україні багато конфесій. Виникає питання: “Чому надається перевага саме цій?”, – розповів Горбачов у коментарі Суспільному.

    Також за словами Горбачова, з тексту меморандуму не дуже зрозуміло, чим саме займатиметься шкільний капелан, які його права та обов’язки, а також, хто може бути капеланом — освіта, стан здоров’я тощо. Це може створювати ризики та непорозуміння.

    Найсвіжіше

    Популярне