Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Все більше українців відмовляються від “Дня побєди” 9 травня – опитування

    На тлі повномасштабної російської агресії змінилася думка українців щодо того, як Україна має відзначати перемогу над нацизмом у Другій світовій війні та внесок українського народу в цю перемогу.

    Про це йдеться в результатах опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова.

    Близько третини громадян вважають, що необхідно відзначати обидві дати, як це відбувається нині: і День пам’яті та примирення 8 травня, і День перемоги над нацизмом 9 травня. Ще близько третини вважають, що доречно відзначати лише День пам’яті та примирення 8 травня. Для 16% досі видається доречним відзначати лише 9 травня.

    Ще у 2021 році варіант відзначати лише День пам’яті та примирення 8 травня був непопулярним: його підтримували 9%. Натомість опцію відзначати лише День перемоги над нацизмом 9 травня підтримували 31%, а на Півдні та Сході України ця опція була найпопулярнішою. Як бачимо, російська агресія стимулює громадян до переосмислення історії та до відходу від нав’язаних СССР та РФ практик комеморації.

    Очікувано є кореляція з тим, що люди думають про розпад СССР та засудження СССР як комуністичного тоталітарного режиму. Ті, хто не засуджує СССР, значно частіше вважають доречним відзначати лише 9 травня.

    Найсвіжіше

    Популярне