Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Екзарх Вселенського патріарха взяв участь у Тижні молитов за єдність християн

    20 січня екзарх Вселенського патріарха в Україні, єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) Аніщенко взяв участь у молебні з нагоди Тижня молитов за єдність християн.

    Молебень очолював Отець і Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав Шевчук, з ним разом також молилися Апостольський Нунцій в Україні монсеньйор Архієпископ Вісвальдас Кульбокас та духовенство місцевих католицької, православної та протестантських Церков, повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Гаслом заходу, що проходив у Патріаршому соборі Воскресіння Христового (УГКЦ) в Києві стали слова пророка Ісаї: “Навчіться чинити добро, шукайте справедливості” (Ісая 1, 17).

    Під час заходу, єпископ Команський Михаїл поділився своїми думками над згаданими словами пророка Ісаї, які є головною темою цьогорічних духовних роздумів.

    Нижче опубліковано повний текст виступу екзарха Вселенського патріарха.

    «Ваше Блаженство, Ваше Високопреосвященство, всечесні отці, дорогі брати і сестри. Щиросердечно дякую Блаженнішому Святославу за запрошення долучитися до молитви за єдність християн та поділитися своїми думками з цього приводу.

    Єдність – це одна з тих догматичних, основних властивостей Церкви про яку Господь Ісус Христос молився перед своїми стражданнями, для того, щоб укріпити своїх учнів, для того, щоб вони були єдині, як ми сьогодні чули в Священному Писанні в Євангелії. Звертаючись до Бога Отця Господь Ісус Христос каже: “Отче, молю тебе, нехай будуть вони єдині, як і Ми єдині”. І звісно вже протягом багатьох років, я думаю всі християнські юрисдикції докладають зусиль, для того, щоб у можливий спосіб наблизити оте бажане єдинство і оскільки віра наша базується також в основному на Св. Писанні, яке є також частиною Св. Передання не дарма, що ця добра традиція обирати щороку певний вислів Св. Писання, розмірковуючи над яким ми змінювалися б на краще у ставленні один до одного у втіленні тих ідеалів Євангельських, у виконанні тих заповідей Господніх, які Він дав нам, щоб являти світу і світло Христове і свідчити про своє намагання єднання. Саме того єднання про яке молився Господь Ісус Христос.

    Цього року висловом для роздумів запропоновано слова пророка Ісаї. “Навчіться чинити добро, шукайте справедливості”. Дуже знакові слова особливо в теперішній час, адже робити добро не зобов’язує людину належати до певної церковної юрисдикції, щоб його робити. Це звичайний людський поклик і звичайний, можна сказати, стан християнської душі – вчитися робити добро. Зауважмо, що зараз, коли наша держава, наш нарід переживають страшний час ворожої навали, особливо актуально, можна сказати, ці слова втілилися у тому, що весь нарід, незалежно від того чи християни вони, чи ні, об’єдналися в тому, щоб творити добро.

    Приємно бачити, що переважна кількість людей з яким зустрічаєшся переоцінили своє життя, передивилися його і намагаються, хтось свідомо, хтось несвідомо, саме виконувати Божу заповідь у ставленні до ближнього про любов, про творіння добра, саме докладаючи зусиль у допомозі, у доброму слові, у підтримці один одного в будь-який спосіб чи в матеріальний, чи просто добрим словом. Хто чим може.

    Отже бачимо, що з Божою допомогою об’єднуючись під час такого важкого моменту життя нашого народу, в багатьох людях, в переважній більшості, проявляється саме ось ці добрі властивості душі.

    Друга частина цього вислову: “Шукайте справедливості”. І знову ж таки, кожний покликаний замислитися, а якої ж справедливості? Якщо ми будемо дивитися на справедливість з точки зору персональної, людського поняття, то в кожного своя справедливість. І як правило особисто моя справедливість може входити в протиріччя із справедливістю інших людей. І тут нам варто згадати, що покликані шукати перш над усе справедливості Божої.

    Справедливість і праведність однокореневі слова, які відсилають нас сьогодні і до того розуміння, що правда, справедливість, праведність, як написано в Апостола в посланні, є частиною Царства Небесного. Адже каже апостол: “Царство Боже – це є праведність, мир і радість у Святому Дусі”. Ось цього ми повинні шукати. Ось цього ми повинні благати у Господа про допомогу, щоб досягти. Кожний в доступний йому спосіб.

    Я часто повторюю в себе на проповідях в церкві, що Євангеліє є книга практична. Навіть прочитавши багато разів Священне Писання, навіть вичитуючи, чи молячись кожного дня багатьма молитвами, якщо ми не змінюємося, згідно того, що ми прочитали, якщо ми не відкриваємо серце своє для дії Божої благодаті згідно з тими молитвами, які ми промовили до Господа – Євангеліє не буде мати для нас ніякого наслідку. Тільки коли ми читаючи сторінки Священного Писання в тому числі і молитву Господа Ісуса Христа Спасителя Нашого, який молився про єдність, намагаємося виконувати Його, тоді воно актуалізується в першу чергу для нас самих. Тоді ми отримуємо від Бога благословення для того, щоб розуміти Священне Писання і жити згідно того, як Господь заповідав.

    Це стосується зокрема і питання про єдність християн про яку ми сьогодні молимось. Зрозуміло, що ми народилися вже в певний історичний час, в певних історичних реаліях, в тому числі взаємоцерковних відносин і особисто від кожного з нас не залежить той стан в якому ми народилися, але від кожного з нас залежить, що ми привнесемо, яким цей стан буде надалі. Чи ми продовжимо ворогувати один з одним, чи ми будемо намагатися знайти якесь порозуміння, знову ж таки повторюються, у доступний, у можливий для кожного з нас спосіб.

    Дуже знаково, повертаючись до цього вислову Священного Писання, що Господь каже через пророка Ісаю: “навчіться чинити добро”. І ось це саме навчання вчинення добра може стати для когось великим кроком у спільному розумінні один одного, у спільному знайомстві, у припинення ворожнечі між християнами – саме спільне творіння добра.
    Ми сьогодні молимося і просимо в Бога, щоб Господь укріпив нас на цій дорозі творіння добра, навчання розумінні тих істин, які Він відкрив нам у Священному Писанні. Попросімо ж сьогодні і щоб це наше прагнення, ця наша щира молитва в нашому житті була справджена в конкретних діях з нашого боку. Амінь».

    Організацію заходу займались Папська Рада сприяння єдності християн, Українська Греко-Католицька Церква, Всесвітня Рада Церков спільно з Міжконфесійною Радою Церков Міннесоти в США.

    Тиждень молитов триває у світі 18-25 січня, але в деяких країнах він триває довше через велику кількість спільнот, які хочуть до нього долучитися.

    Найсвіжіше

    Популярне