Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Рівненщині місцева влада відмовилась коментувати законність будівництва храму УПЦ (МП) на приватній території

    У розпал повномасштабної війни, коли СБУ в храмах УПЦ МП масово знаходить літературу з проросійськими наративами, на Рівненщині, в селі Повча, розпочали будівництво церкви згаданої конфесії. Вже залили основу під фундамент і закупили всі необхідні матеріали. Як самі кажуть – аби встигнути до морозів

    Відповідну інформацію було оприлюднено на сайті Рівненської єпархії УПЦ (в єдності з Московським патріархатом), передає “Еспресо.Захід“.

    У дописі стверджують, що будують нібито “замість храму, захопленого ПЦУ”. Ймовірно йдеться про перехід парафії до ПЦУ в селі Повча.

    У відділі релігії та національностей управління культури і туризму Рівненської обласної адміністрації розповіли, що не мають інформації про початок будівництва у селі Повча, втім кажуть, що такі храми на Рівненщині іноді будують.

    “На сьогодні я не знаю про такий факт. Знаю, що окремі релігійні громади, які просились про перехід від УПЦ МП до ПЦУ за період, коли Україна отримала томос – вони перейшли в ПЦУ, а ті прихильники, які залишились у деяких населених пунктах, невеличкі храми будують”, – пояснив заступник начальника відділу організаційно-планової роботи, релігії та національностей управління культури і туризму обласної адміністрації Ігор Соколовський.

    Поряд з цим він додав, що не знає, на яких підставах будують культову споруду, бо не компетентний у цьому питанні, оскільки не є архітектурно-будівельною інспекцією.

    “У мене інформація по селі Повча відсутня і це не наші повноваження – займатися подібними питаннями”, – пояснив Соколовський.

    Довідатися, що ж відбувається у селі Повча і чи були представлені дозвільні документи, план будівництва тощо, журналісти “Еспресо.Захід” звернулися по коментар до голови ОТГ Інни Іванюк. Утім вона була зайнята. Як сама ж повідомила, “перебувала в церкві”. Чи це був робочий візит чи приватний у робочий час, нам дізнатись не вдалося – пані Інна відмовилася будь-що коментувати.

    “Сьогодні точно не зможу, сьогодні зайнята. Зідзвонимося пізніше”, – сказала Інна Іванюк. Після цих слів розмова різко обірвалась. “Еспресо.Захід” повторно телефонував пані Інні, аби поцікавитись, коли ж можна дізнатись актуальну інформацію щодо початку будівництва храму на території села Повча, утім слухавки вже ніхто не брав.

    У Рівненській ОВА журналістці “Еспресо.Захід” надали контакти начебто керівника управління Державної інспекції архітектури та містобудування України у Рівненській області. За вказаним номером відповів чоловік, який назвався Павлом, але не вказав свого прізвища й посади. Він повідомив, що жодної інформації про будівництво в установі не мають. Однак додав, що дані перевірять через офіційний запит у центральному апараті Державної інспекції архітектури та містобудування України.

    Зокрема пояснив, що без дозвільних документів будь-яке будівництво називається самочинним.

    “На кожне будівництво має бути дозвільний документ, який засвідчує початок будівництва. Перед нами була ДАБІ. Чи вони видавали дозволи, не готові сказати, оскільки цей орган ліквідований. Ми переглянемо в архіві й надамо актуальну та наявну інформацію. Це треба з’ясувати”, – наголосив нібито керівник управління ДІАМ у Рівненській області.

    Найсвіжіше

    Популярне