Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ на літургії в лаврі згадав ракетну атаку на Дніпро та катастрофу в Броварах

    Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній сьогодні, 19 січня, провів богослужіння з нагоди свята Богоявлення в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

    На святкову літургію прийшли кілька сотень вірян з різних регіонів України

    Під час богослужіння митрополит Епіфаній нагадав, що в ПЦУ вдруге проводить літургію в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

    “В часи великого горя та страждань, які принесла в наш спільний дім війна, розв’язана проповідниками ідеології “руского міра”, ми бачимо в цих служіннях знак духовної втіхи, Божого благовоління та натхнення на подальшу працю з оновлення цієї святині. Молімося за нашу Печерську Лавру та за її оновлення” — сказав Епіфаній під час богослужіння.

    У своїй проповіді він згадав і ракетну атаку РФ на Дніпро, внаслідок якої загинули 45 людей, а також авіакатастрофу у Броварах, яка забрала життя 14 людей, зокрема 1 дитини і керівництва МВС.

    “Серед моря страждань, які Росія принесла з війною в наш рідний дім, дві трагедії особливо зворушили людські серця. Терористичний напад Москви на місто Дніпро, який забрав життя багатьох невинних дітей і дорослих. Також вчора жертвами авіакатастрофи в Броварах стали дорослі і діти. За жертв цієї трагедії, за тих, чиє життя трагічно обірвалося через беззаконну війну, нав’язану нам Росією, сьогодні ми піднесемо свої заупокійні молитви, хоча це не притаманно святковому служінню”, — сказав Епіфаній.

    Богослужіння розпочалося о 9-й годині ранку і тривало три години. На службу до Успенського собору прийшли кілька сотень людей з різних регіонів України. Серед вірян — киянка Лариса Васильєва. Жінка розповіла Суспільному, що востаннє в Лаврі була кілька років тому.

    “Зараз я прийшла і перші відчуття, що я йду по нашій українській Лаврі. Я взагалі не сподівалася це побачити за своє життя. Востаннє я тут була у 17-18 роках біля Ближніх печер і вже тоді там співалося “Знов плывёт, плывёт над Россией, пробуждается матушка Русь”. Звичайно, мені це ніяк не лягало на серце, тому що для мене війна почалася в 14 році. І це був страшенний когнітивний дисонанс 1 бути в центрі Києва, у Лаврі і чути все це і відчувати московський дух в усьому”, — розповіла жінка.

    Також віряни могли набрати освячену воду. “Трошки для всіх набрав води. Треба для всіх цю воду поділити. Сьогоднішній день — це оновлення. Ця вода очиститись. Ми вирішили приїхати сюди в нашу, накінець-то, нашу Лавру”, — сказав Станіслав, який з донькою із Рівненщини приїхав на святкове богослужіння в Успенському соборі.

    Найсвіжіше

    Популярне