П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Без масових пірнань, але з молитвами. У Запоріжжі відсвяткували Водохреще

    19 січня у Запоріжжі віряни Східного обряду відсвяткували Водохреще. Згідно з обмеженнями воєнного стану цьогоріч вірянам рекомендували відмовитись від обряду занурення.

    Служби у цей день відбулися при церквах. Зокрема у Свято-Троїцькому соборі Православної церкви України в Запоріжжі. Єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій у коментарі Суспільному зауважив, що рекомендовані обмеження стосувалися ходження до водойм.

    Без масових пірнань але з молитвами. У Запоріжжі відсвяткували Водохреще
    Владика Фотій (перед вівтарем) під час святкової служби на Водохреще у Свято-Троїцькому соборі у Запоріжжі, 2023 рік. Фото: Суспільне Запоріжжя

    “Як свято може відмінитись? Що може відмінити схід сонця чи його захід, чи плинність річки? Так, військовий стан , безпека, звичайно, ми це сприймаємо, але ніщо не може обмежити Божої любові і нашої віри до Бога”, – каже Фотій.

    Без масових пірнань але з молитвами. У Запоріжжі відсвяткували Водохреще
    Він також зауважив, що обмеження щодо пірнання у водойми не порушує сутності свята.
    “Свято від слова “святий”, проведіть день у святості, в молитві, допомозі один одному, в принципі ми зараз живемо всі дні ак, бо ми молимося і допомагаємо одне одному подолати ті всі наслідки, які там нам рашисти роблять. Ми народ, який вміє в тяжких умовах знаходити вихід, і все одно здобувати своє, і приймати, тому що є найголовніша умова, яку ми відзначаємо – це віра у Бога, любов до Бога і ближнього, і своєї держави”, – каже він.
    Без масових пірнань але з молитвами. У Запоріжжі відсвяткували Водохреще
    Черговий пункт рятувальників ДСНС на одному з Запорізьких пляжів у Водохреще, 2023 рік. Фото: Суспільне Запоріжжя
    Не зважаючи на те, що спеціальні локації для занурення на водоймах не працювали, рятувальники все одно здійснювали чергування на раніше визначених місцях для купання. Кілька людей вирішили не порушувати особистих традицій, і прийшли на берег Дніпра.

    Серед пірнальників – Сергій Мосьпан, житель міста Запоріжжя. Каже: “моржує” вже 10 років, і пірнати виходить до чотирьох разів на тиждень.

    Без масових пірнань але з молитвами. У Запоріжжі відсвяткували Водохреще
    Сергій Мосьпан. Фото: Суспільне Запоріжжя
    “Сьогодні просто свято Водохреща, тому і свято, і по своєму плану, я купаюсь, традиція є традиція. Вода холодна, зимова, ну зігріває добре, зими правда в цьому році майже немає температура така приємна”, – каже він.

    У ДСНС повідомили, що поодиноко пірнали до 20 людей, надзвичайних подій при цьому не сталося.

    Найсвіжіше

    Популярне