Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Вила та кілки довкола церкви: парафіяни з Буковини скаржаться, що їм блокують перехід до ПЦУ

    Представники московського патріархату не мають наміру погоджуватись з волевиявленням громади, аби ті переходили від УПЦ до ПЦУ, і не впускають їх до храму. Навіть виставили біля церкви вила та кілки, щоб парафіяни не змогли пройти на територію храму.

    Про це “Еспресо.захід” розповіли представники громади села Юрківці Чернівецької області, в тому числі ті, які займались юридичною процедурою переходу парафії від УПЦ (МП) до ПЦУ. 22 жовтня минулого року громада висловила бажання стати частиною Православної церкви України, розірвавши будь-які зв’язки з Московією.

    “Ситуація з переходом у нас дуже важка. Перехід нам блокують сільська рада та ОТГ. Окрім того, в громаді є 50– 60 людей, які по черзі в церкві сплять, аби не пустити туди українську церкву”, – розповідають представники громади.

    Вони кажуть, що 80 відсотків мешканців проголосували за перехід, а на парафіяльних зборах представники УПЦ (МП) намагались зірвати їхнє зібрання і співали “Нєпабедімая пабеда”.

    “Є ще важливий момент – нашу церкву на баланс взяла сільська рада і віддала в безстрокову оренду громаді. Але коли подавали документи, щоб зареєстрували на громаду села Юрківців, зареєстрували її на вірян. І той священник УПЦ МП піп Петро (Костюк – ред.) каже, що ми не маємо права претендувати на церкву, бо не ходимо до неї. Крім того, цей піп наробив у селі багато колотнечі, навіть в сім’ях доходить до розлучень, бо буває, що чоловік, скажімо, хоче українську церкву, а дружина ходить до церкви УПЦ МП”, – пояснюють активісти.

    Вони додають, що парафіяни, які проголосували про перехід, не відвідують храму уже три місяці, хоч мають відповідні зареєстровані документи про перехід до ПЦУ.

    “Пріхажанє” постягували до церкви кілки, вила, поставили камери, аби проукраїнські громадяни не захопили церкву. Нас так багато, а ми не можемо піти до церкви”, – кажуть вони. І додають, що громада навіть має уже священника, справжнього патріота. Він припускає що стосовно недопущення парафін до храму залучили й представників правоохоронних органів і місцеву владу.

    “Еспресо.Захід” намагався з’ясувати позицію місцевої влади, утім за номерами телефонів, вказаними на офіційному сайті ОТГ, відповіді не було. Сайт готовий надати представникам ОТГ та УПЦ МП можливість висловити власну позицію щодо ситуації у Юрківцях.

    До слова, на території Буковини є 418 парафій УПЦ МП. Переходи до православної церкви України відбуваються, утім доволі повільно, розповів начальник відділу релігії національностей управління культури Чернівецької обласної військової адміністрації Олександр Шевченко.

    Він підтвердив, що представники громади в Юрківцях вже звертались до нього стосовно переходу до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне