П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    “Віряни про це питають”: архиєпископ ПЦУ про Почаївську та Святогірську лаври

    У програмі “Час: Online” з Марією Скібінською на “5 каналі” речник ПЦУ, архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) розповів про те, чи є перше богослужіння ПЦУ в Києво-Печерській Лаврі символом перемоги над ФСБшною російською церквою. А також пояснив, повернення яких ще храмів до Української церкви чекають люди.

    “Я думаю, що це символ руху до перемоги. Говорити про повну перемогу очевидну зарано. Але те, що це важливий знак, віха, вагоме досягнення церкви й українського суспільства – що всеукраїнська і всесвітня святиня позбувається духу “руского міра” й повертається до служіння Богу й українському народові – це, безперечно, так”, – наголосив архиєпископ.

    Він пояснив, що попри війну, яка триває вже майже 9 років, досі є ті, кому незрозуміло, у чому причина страждань українського народу і як це пов’язано з ідеологією “руского міра” – і як це пов’язано з діяльністю московського патріархату в Україні, з його структурами й наративами, які він просував десятиліттями й продовжує просувати.

    Архиєрей наголосив, що повернення Києво-Печерської Лаври є важливим, бо вона вже тисячоліття є одним із провідних духовних центрів і для нашого народу, і для всього православ’я.

    “Ми на цьому шляху (її повернення – ред.) зробили важливі, але початкові кроки”, – зауважив владика Євстратій.

    Він нагадав, що Епіфаній закликав священнослужителів Лаври відкидати неканонічну, незаконну підлеглість московському патріархату і єднатися в ПЦУ.

    Він також розповів, повернення яких українських святинь чекають віряни.

    “Люди ставлять питання про такі святині як Почаївська Лавра, про Святогірський монастир. Але так само, як і у випадку з Києво-Печерською Лаврою: перш за все слід діяти поступово, виважено, мудро – але невідступно”, – пояснив архиєрей.

    “Час класти край тим речам, які відбувалися роками, десятиліттями, коли головні українські святині були невпинним джерелом поширення російської неоімперської ідеології”, – додав він.

    Найсвіжіше

    Популярне