П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Скандальний митрополит УПЦ (МП), позбавлений громадянства України, досі веде богослужіння на Буковині

    Митрополит Мелетій (справжнє ім’я – Валентин Єгоренко), якого президент Володимир Зеленський 11 січня цього року позбавив українського громадянства, очолив 14 січня богослужіння у храмі Георгія в місті Сторожинець на Буковині.

    Про це повідомляє “Еспресо.Захід”.

    “14 січня у свято Обрізання Господнього та святителя Василія Великого митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій очолив святкове богослужіння. В кінці богослужіння митрополит Мелетій привітав настоятеля парафії з 60-річчям від дня народження та вручив пам’ятний подарунок”, – йдеться у повідомленні УПЦ (що в єдності з МП).

    Зауважимо, президент своїм указом ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, які зокрема стосуються і митрополита Чернівецького і Буковинського УПЦ (МП) Мелетія (Валентина Єгоренка).

    Валентин Єгоренко народився на території Казахської РСР, є громадянином Росії. У 1963-му разом із родиною переїхав на Кубань. На початку 80-х проходив строкову службу в армії СРСР. Після звільнення в запас, вступив до Московської духовної семінарії. Після закінчення семінарії був направлений у Почаївську лавру для поповнення місцевої братії. У 1992 році предстоятель УПЦ (МП) Володимир Сабодан  благословив возведення Мелетія у сан архімандрита. З 2014 року Єгоренко є архієпископом Чернівецьким і Буковинським УПЦ (МП).

    До речі, з нагоди 50-річчя, у 2012 році він отримав нагороду від російської православної церкви – Орден преподобного Сергія Радонезького II ступеня.

    Нещодавно на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП) у митрополита Валентина Єгоренка Служба безпеки провела обшуки, де були виявлені документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур. Тоді за даними спецслужби, представники РПЦ ставили завдання займатися дезінформацією щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та ситуації на фронті.

    Крім того, під час огляду комп’ютерів керівництва єпархії виявлено фотокопії посвідчень рашистів, які брали участь у бойових діях проти українських військ. Серед таких документів – посвідка “героя Росії”, підписана міністром оборони РФ за “захоплення Криму” у 2014 році. Служба безпеки розпочала кримінальне провадження за статтею про державну зраду.

    Утім, це не завадило фігуранту справи про держзраду Мелетію, в якого тепер навіть немає українського громадянства, проводити богослужіння і доносити до пастви наративи, що, за оцінками СБУ, можуть кваліфікуватися як дезінформація, дестабілізація чи навіть державна зрада.

    Найсвіжіше

    Популярне