Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    На Львівщині зусиллями волонтерів рятують дерев’яний храм XVII століття

    Неподалік Львова у селі Кугаїв волонтери рятують дерев’яну церкву, найдавніша згадка про яку датується XVII століттям. Про це пише Суспільне.

    На занедбану дерев’яну церкву у селі Кугаїв звернули увагу в 2011 році, коли після пожежі в одному дерев’яному храмі на святинях Львівщини розпочалося встановлення протизламної і протипожежної сигналізації. Про це розповів голова Львівського осередку товариства охорони пам’яток Андрій Салюк.

    Тоді розпочалася реставрація храму, зокрема, спочатку його накрили спеціальною плівкою, що не пропускає вологу. За зиму 2013-2014 років планували ряд благодійних заходів для збору коштів на реставрацію цієї церкви, проте з початком війни ці плани було відкладено на невизначений термін. Відтоді періодично виконували деякі роботи, щоб запобігти подальшому руйнуванню.

    «Саму церкву, за переказами місцевих, сюди перенесли і тут є датування 1693 рік, я припускаю, що це датування, можливо, є з часу перенесення її сюди. Вона сама, можливо, з якогось іншого місця і, однозначно, вона є давніша. Тут дуже така архаїчна, давня метода підготовки матеріалів. Ці бруси – вони не тесані, а тільки розколоті», – розповів голова Львівського осередку товариства охорони пам’яток. Він також зазначив, що під час демонтажу іконостасу на час протиаварійних робіт за іконою Богородиці знайшли синьо-жовту стрічку. За словами реставраторів, вона з 20-30-х років ХХ століття.

    Два роки тому церква нахилилася, реставратори її укріпили та вирівняли, та храм потребує комплексної реставрації. За підрахунками Андрія Салюка, аби відреставрувати храм, не враховуючи іконостас, потрібно близько п’ятисот тисяч гривень. Щоб зібрати на це гроші, у храмі організувати мистецький проєкт.

    «Це не був повноцінний вертеп, щоб ми з ним ходили, колядували і так далі, ми просто взяли основних героїв, створили для них костюми і зробили фотосесію, вона відбулася в цій церкві, аби допомогти зібрати кошти на її реставрацію», – розповіла волонтерка Уляна Явна.

    Зараз вдалося зібрати вже більше двохсот тисяч гривень. Гроші збирають через соцмережі.

    Найсвіжіше

    Популярне