П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Єпархія РПЦ в Литві образилась, що замість них на Різдво запросили священника ПЦУ

    Віленсько-Литовська єпархія РПЦ (Литовська Православна Церква) висловила “жаль” через те, що міський голова столиці Литви, Вільнюса, запросив на міське свято Різдва священника Православної Церкви України замість клірика єпархії РПЦ.

    6 січня 2023 року Канцелярія Литовської єпархії прокоментувала відмову мера Вільнюса запросити на міське Різдвяне свято священника Віленсько-Литовської єпархії РПЦ та запрошення до нього священника ПЦУ – назвали це “черговим недружнім кроком та висловили жаль”.

    Мер Вільнюса Ремігіюс Шимашюс оголосив, що священники литовської єпархії “не запрошені та небажані” на традиційному міському святі на честь православного Різдва 7 січня. Мер оголосив, що гостей вітатиме священник Православної Церкви України Георгій Коваленко.

    “Литовська Православна Архиєпископія сприймає це як вкрай недружній крок щодо православної громади Вільнюса і Литви і висловлює глибокий жаль з приводу чергових висловлювань і дій пана Шимашюса, які розпалюють міжрелігійну і міжнаціональну ворожнечу”, – зазначили в канцелярії єпархії РПЦ.

    Там також назвали дії мера такими, що “несуть небезпеку для міжконфесійних та міжнаціональних відносин, а також для стабільності литовського суспільства”.

    В документі єпархії РПЦ в Литві “нагадали”, що “ПЦУ є канонічно нелегітимною релігійною структурою, яку офіційно визнали лише чотири з шістнадцяти Помісних Православних Церков”.

    Найсвіжіше

    Популярне