Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    В Одесі прокуратура розслідує “прихватизацію” кафедрального собору Московським патріархатом

    В Одесі правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом незаконної приватизації кафедрального Спасо-Преображенського собору.

    Про це йдеться у відповіді обласної прокуратури на запит народного депутата Олексія Гончаренка, повідомляє gordonua.com.

    З документу випливає, що досудове розслідування ведеться за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою чи службовим становищем). Йдеться про незаконну передачу будівлі церкви з комунальної власності Одеської міської ради у приватну власність “Одеської” єпархії Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом).

    Також прокуратура розслідує “безпідставне фінансування” на утримання будівлі храму з бюджету Одеської територіальної громади у 2012-2017 роках.

    “Одесити добре знають історію цього собору. 1936 року храм було підірвано за рішенням радянської влади. Вже в незалежній Україні було прийнято рішення його відновити. Але чомусь УПЦ МП вважали собор своїм, хоча його відновили не за гроші церкви. Після відновлення собор опинився у приватній власності московських священників. Тепер цією справою займаються правоохоронці. Ми маємо повертати свої святині”, – зазначив Гончаренко.

    Найсвіжіше

    Популярне