Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Боротьба з РПЦ — складова процесу деколонізації України — науковець

    Боротьба з РПЦ зараз — це боротьба з наслідками колоніалізму та складова процесу деколонізації України. Святкова літургія УПЦ у Києво-Печерській Лаврі на Різдво 2023 року — наочний приклад цієї успішної боротьби.

    Про це в Громадському радіо розповів доктор політичних і кандидат історичних наук Владислав Гриневич.

    РПЦ була інституцією тоталітарної влади, яка допомагала їм утримувати владу та впливати на суспільство. Значна частина громадян тоді залишалася вірянами. Навіть за часів сталінізму, за проведеним соціологічним опитуванням, десь 57% населення Совєтського союзу віднесли себе до вірян. Під час війни Сталін подумав про те, що треба закріпити цей інститут за собою. Сталін в цей період проводив політику великодержавного націоналізму та шовінізму. «Великий русский народ — старший брат народов СССР». Довкола російського народу мали всі об’єднуватися, а церква — це його основний стрижень. Тому у 1943 році було відновлено патріархат.

    Цікаво, що під час Другої світової війни на окупованій німцями території України церква була відновлена значною мірою. Коли совєтська влада поверталася назад, вона зіткнулася з тим, що на території України з’явилася велика кількість церковних організацій. Їх треба було поставити під свій контроль. РПЦ отримала завдання знищити всі українські церкви та об’єднати їх із собою. Що вона весь цей час і робила. РПЦ виконувала завдання русифікації.

    Найсвіжіше

    Популярне