Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Московського патріархату криза ідентичності — глава УГКЦ

    Блаженніший Святослав, предстоятель Української греко-католицької Церкви вважає, що через приналежність до Російської православної церкви і водночас переживання патріотичних почуттів деякі віруючі московського патріархату зазнають кризи.

    Про це він сказав у інтерв’ю NV.

    За його словами, зрозуміло, що Українська православна Церква (в єдності з Московським патріархатом) — це невід’ємна частина Російської православної церкви.

    Коли почалася війна для цієї Церкви почався процес переживання кризи ідентичності: є вірні цій церкві і водночас лояльні українській державі патріоти, які захищають свою батьківщину.

    «Ця роздвоєність спричиняє внутрішню кризу», — пояснює він.

    Крім того, на думку єрарха греко-католицької церви, очевидним є факт колаборантства її представників з російським окупантом і те, що церковна верхівка УПЦ (МП) мляво відреагувала на множинні факти колобаранства їх священослужителеів з російськими окупантами.

    «Ми мусимо молитися за мудрість нашої влади і за її рішучість, щоб була політична воля діяти в певному напрямку. Тут всі рівні перед законом: чи православний, Московського патріархату, ПЦУ, чи католик, чи іудей, чи мусульман. І коли є доведений факті колаборантства з ворогом, держава не може мовчати, інакше вона покриває такий тип дій», — сказав предстоятель УГКЦ.

    З іншого боку, вважає владика Святослав, є свобода совісті та свободи релігії. Її дотримання є питанням національної безпеки, бо це важливо для держави з точки зору її зобов’язань перед світовим співтовариством.

    На його думку, влада має ретельно вивіряти, які інструменти використовувати для знешкодження московських агентів в рясах і не йти прямим шляхом заборон.

    «Наша Церква вже колись була заборонена за часів Сталіна, і що? Ми перемогли. Тобто заборонити когось це не означає припинити її існування. Якщо ми хочемо увіковічнити московський патріархат в Україні, давайте його заборонимо. Це буде проти цілі, яку ми собі ставимо. Нам треба молитися за мудрість наших законотворців, щоби помогти їм тут второпно діяти», — сказав Шевчук.

    Найсвіжіше

    Популярне