Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Єпископ Михаїл: Христос народився, але люди продовжують метушитись

    7 січня 2023 року у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну Літургію у співслужінні диякона Івана Петрущака.

    Про це повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Екзарх під час проповіді привітав з Різдвом Христовим прихожан. “Ми з особливою надією, особливою радістю чекаємо цих святкових днів, бо життя наше повсякденне змінюється на великі свята і особливо на Пасху і на Різдво”, – каже єпископ Михаїл.
    Щороку ми чуємо розповідь про Різдво, про те, як життя людей змінилось з приходом Ісуса Христа. Коли ми святкуємо Різдво, змінюється і наше життя, зазначив архієрей. Він попросив звернути увагу на те, як саме змінюється життя і що ми ставимо в основу святкування. Чим для нас є святкування Різдва Христового?

    В той час, коли народився Спаситель, всі були зайнятими своїми справами. Тривав перепис населення. Тільки ні в кого в оселі не знайшлося місця для Христа, який є Творцем Всесвіту та його Пречистої Матері й праведного Йосипа.

    Але Господь показав приклад смирення. Христос не погрожував та не мстився людям, які не віддали Йому належну шану. Бог воплотився та народився у бідних яслах, проте Його оспівували ангели, поклонились волхви, пастухи. Натомість більшість людей були зайняті своїми справами і подія Різдва Христового залишилася поза їхньою увагою. За 2 тис. років нічого не змінилось, каже архієрей Вселенського Патріархату. Тільки збільшився рівень метушні. Додались суперечки про те, коли саме народився Ісус Христос, за яким календарем святкувати Його народження, додалось обговорення різдвяного меню, як дуже “важливої” речі.

    Христос народився, але люди продовжують метушитись і займатись своїми справами. Ангели ридають, а волхви стоять розгублені, коли бачать, як багато хто з християн занурюються в хвилю приготувань до свята, ігноруючи зміст свята. А зміст свята не змінився від самого початку.

    Щороку, Церква озвучує для нас зміст свята, коли співає тропар Різдва: “Різдво Твоє, Христе, Боже Наш, засвітило світові світло розуму”. Розум дає нам Господь, щоб побачити, що насправді важливо. Бог прагне святом Різдва навчити нас, як ми повинні святкувати і для чого повинні жити.

    Це добре зібратись з родиною і поспівати колядок, але не у цьому полягає суть свята. Не для того народився Христос, щоб зробити нам ще один “інтертеймент”, якісь веселощі. Христос прийшов, щоб спасти нас. І ми бачимо, що всім своїм життям Христос тільки це і робив. Явившись пастухам, Він зробив їх першими благовісниками Свого народження. І навіть в смерті своїй, Господь спас не тільки людство загалом, але і конкретну людину – розбійника Вараву.

    Цим Христос показує, що прийшов служити, щоб спасти всіх. І всі свята ми з вами святкуємо не просто роблячи якусь реконструкцію, всі свята, це нагадування нам про Євангеліє, про нашу віру і те, як нам необхідно жити.

    Зараз набагато простіше. У нас немає потреби подорожувати, як волхви пішки, з Персії до Віфлеєму, чи з Києва до Вівфлеєму, щоб вшанувати новонародженого Спасителя світу. Достатньо, вийти на вулицю і згадати Його Слова про те, що якщо ми зробили милість одному з братів, те зробили Богу. Ось зміст усіх свят. Інших змістів в святах не може бути. Віра не може бути бездіяльною, вона виражається в доброму ставленні до іншої людини, у побожному житті.

    Єпископ Команський закликав вірян за прикладом пастушків, які перші прийшли до Христа, нести людям звістку про народженого Христа Спасителя, виражаючи її у своїй допомозі і підтримці, доброму слові. Засвідчуючи, що віра наша не формальна, але приносить плоди милості, любові і наслідування слова Божого.

    Найсвіжіше

    Популярне