Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Без Зеленського, але з прем’єром, головою ВР та військовими. На перше богослужіння ПЦУ в Успенському соборі прийшли сотні людей

    Різдвяна служба предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія в Успенському соборі Києво-Печерської лаври відбулась за присутності сотень вірян.

    Святкова літургія розпочалася о 9:00 та завершилася о 12:00. Зазначимо, що митрополит Епіфаній не став поминати патріарха РПЦ Кіріла під час різдвяної служби.

    Предстоятелю ПЦУ співслужили архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Луганський і Старобільський Лаврентій, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло, єпископ Богородчанський Феогност, всечесна братія монастиря та запрошене духовенство.

    Як повідомляє прес-служба ПЦУ, після прочитання Євангелія Його Блаженство виголосив Різдвяне послання та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

    Окрім того, під час Божественної літургії лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів.

    Дуже багато людей вирішили завітати на перше Богослужіння ПЦУ в лаврі.

    фото Укрінформ
    У Лаврі відбулось перше богослужіння ПЦУ
    Фото Суспільне

    Тож в Успенському соборі були присутні керівники держави. Зокрема були помічені  прем’єр-міністр Денис Шмигаль та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

    З числа міністерського корпусу – Олександр Ткаченко та Юлія Свириденко. А ще заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

    Президента Володимира Зеленського на службі не було. Трансляція події велася низкою ЗМІ, а також на екрані, який встановили перед собором.

    Богослужіння відбулося за посилених заходів безпеки навколо лаври. До храму прийшли багато українських військових.

    Фото: Аліна Смутко / СуспільнеКористувачі соцмереж писали про святкову атмосферу і публікували фото та відео з лаври.

    Заступник міністра культури та інформполітики Тарас Шевченко зазначив, що через 337 років українська мова повернулась у лавру.Він зауважив, що з юридичної точки зору саме держава володіє правами на приміщення Лаври, і саме держава вправі вирішувати, кому надавати в користування Лавру, а з ким не продовжувати договір. І, очевидно, має при цьому враховувати суспільні настрої.

    Журналіст, відомий мандрівник і військовий Ігор Захаренко опублікував виконання різдвяної колядки.

    У Лаврі відбулось перше богослужіння ПЦУУ Лаврі відбулось перше богослужіння ПЦУСлужба митрополита Епіфанія у лаврі – поки що разова подія. Про довгострокову оренду собору, як про те просить ПЦУ, наразі не йдеться. Однак, в Держетнополітики запевняють, що сьогоднішня подія в лаврі для ПЦУ точно не заключна.

    Найсвіжіше

    Популярне