Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Без аншлагу: УПЦ (МП) пускає чутки про порожні храми ПЦУ. А як минула їхня передріздвяна служба в лаврі?

    Під час служби УПЦ (що в єдності з МП) в лаврі на Різдво прийшло аж 50 вірян.

    На це звернув увагу у своєму дописі в соцмережі диякон Православної Церкви України Іван Петрущак.

    “Ось уже тиждень УПЦ (МП) сумує через втрату двох храмів у верхній Києво-Печерській Лаврі. Це Трапезний храм і Успенський Собор. 31 грудня УПЦ (МП) навіть зібрала масовку в Трапезному храмі і показала, як їх нібито “підтримує” народ. Після цього вже тиждень часу вони посилаючись на цю масовку говорять, що вони найбільша Церква в Україні і тому нема сенсу забирати храми і віддавати ПЦУ, в якої вони нібито “порожні”. Але подивімось, що є насправді?

    Сьогодні митрополит “Чорнобильський”, намісник Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) Павло (Лебідь) звершив літургію Василія Великого у Навечір’я Різдва Христового у храмі в ім’я прп. Агапіта Печерського в Києво-Печерській лаврі.

    В той час, як в Лаврі закриті два найбільші храми (Успенський і Трапезний), ось цей малий храм на честь Агапіта мав би ломитись від великої кількості вірян, які, зі слів спікерів УПЦ МП, раніше, до закриття, відвідували Успенський і Трапезний храми. Натомість зранку на службі, яку очолював митрополит Павло і ще два єпископи та з десяток священників зібралось аж 50-60 вірян. До слова, на початку їх було ще менше. Тобто “масовість” підтримки УПЦ (МП) на лице, як то кажуть. Її видно неозброєним оком. Нагадаю, як лобіст УПЦ (МП), науковець Микола Митрохін у коментарях написав, що храми ПЦУ часто стоять закриті. На сайті СПЖ, редакційну риторику якого формується з митрополії УПЦ (МП), вийшла стаття, в якій пропагандисти пояснювали “чому Трапезний храм Лаври був забитий, а київські церкви ПЦУ – порожні”. У підсумку прихильники УПЦ (МП) бідкались, що якщо верхні храми Лаври передадуть ПЦУ, то там буде мало людей. Напевно багато людей для УПЦ (МП) то 50?

    Зокрема речник УПЦ (МП) Данилевич говорив: «Думаю, те саме буде з Верхньою Лаврою: на першу службу зберуть людей, хайп, інфохвиля, а далі буде те саме, що й у Софії і Феодосіївському, де аншлагів не спостерігається».

    Як бачимо, в самій УПЦ (МП) головні храми порожні. Адже аж 50 чоловік прийшло на Різдвяне навечір’я де служить сам намісник Києво-Печерської лаври. Тобто “аншлагів” не спостерігається, як висловився Данилевич.

    Зазначу, що 31 грудня, для картинки, активістка УПЦ (МП) Кохановська зазивала людей відвідати храми лаври (зокрема Трапезний) із якими завершується оренда з УПЦ (МП). Це аж нітрохи не викликало критики збоку прихильників УПЦ МП. Натомість коли аналогічно вірян запрошують до Лаври ПЦУ, то в УПЦ (МП) це подають, як “звозять людей на службу”.

    В УПЦ (МП) звикли мірятись вірянами, але у часи, коли все можна порахувати, то можна побачити реальну картину. Особливо, якщо рахувати тоді, коли керівництво не створює картинку з масовки. У Навечір’я Різдва до УПЦ (МП) приходить 50 осіб на святкову літургію, це у час поки два величезні храми закриті. Беручи на озброєння логіку Данилевичів і Ко, то після такого в УПЦ (МП) пора забрати і всі решту храмів Лаври? Адже навіщо їм стільки храмів, які стоять порожніми?, – йдеться в дописі.

    Найсвіжіше

    Популярне