П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Різдвяна служба Епіфанія в лаврі буде. Мінкульт дав дозвіл, заповідник уклав угоду

    Міністерство культури дало дозвіл на проведення предстоятелем Православної Церкви України митрополитом Епіфанієм різдвяної служби в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

    Заповідник “Києво-Печерська лавра” також уклав угоду з ПЦУ на проведення служби 7 січня з 8:00 до 12 години дня, повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі.

    Пізно ввечері 5 січня УПЦ Московського патріархату, яка раніше погодинно орендувала Успенський собор Верхньої лаври, заявила, що ПЦУ не має договору оренди і не може проводити службу в головному соборі лаври 7 січня.

    “Анонсоване ПЦУ богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври не має дозволу”, – повідомила пресслужба УПЦ МП.

    При цьому в УПЦ МП посилаються на слова в. о. генерального директора національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Олександра Рудника під час зустрічі з представниками цієї церкви.

    Зустріч відбулась зранку 5 січня.

    “Та розмова на відео відбувалась вчора у першій половині дня. На той момент не було розпорядження про богослужіння. Але у другій половині дня до мене надійшло звернення від ПЦУ про проведення богослужіння і про отримання дозволу від міністерства культури. Я надав дозвіл і уклав угоду на проведення богослужіння 7 січня. Всі документи зараз є, в УПЦ оприлюднили ввечері застарілу інформацію”, – пояснив Рудник.

    Наразі йдеться про разову оренду для богослужіння.

    Рудник додав, що сили правопорядку будуть стежити завтра за тим, щоб подія відбулась без жодних ексцесів.

    Найсвіжіше

    Популярне