Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ пояснив, чому не можна одномоментно заборонити УПЦ (МП)

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній зауважив, що народні депутати України повинні розробити спеціальний закон щодо діяльності Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом). Це питання стосується не віросповідання, а нацбезпеки, при цьому важливо не порушувати права і свободи громадян, сказав Епіфаній в інтерв’ю LB.ua.

    “Церква не є юридичною особою, як ми знаємо, і заборонити діяльність одномоментно неможливо – кожна релігійна громада має свій окремий юридичний статус, – пояснив Епіфаній. – Все випливає із попереднього питання про виконання закону про перейменування.

    Якщо ви хочете лишатися в складі Російської Православної Церкви, ви повинні змінити свою назву. Якщо громада ухвалить таке рішення, відповідно, вона втілює його в життя. Але я думаю, більшість громад не будуть бажати отримати назву Російської Православної Церкви, особливо в час війни, відповідно ухвалять рішення долучитися до єдиної Української Православної Церкви”, – наолосив владика Епіфаній.

    Предстоятель ПЦУ наголосив, що під час війни питання нацбезпеки країни є пріоритетним. При цьому в законопроєкті, який зараз розробляться, потрібно продемонструвати, що Україна – демократична країна, в якій не забороняється сповідувати обрану громадянами віру.

    “Якщо реально є загроза, а ми бачимо, що є реальна загроза, бо обшуки показали, що навіть після декількох місяців є ще багато речей, які засвідчують, що вони (деякі духівники УПЦ (МП) – Ред.) працювали і працюють до цього часу на агресора, постає запитання: а що ж було до того? Багато доказів було знищено, я переконаний. А те, що знаходять зараз, свідчить про те, що вони є невіддільною частиною Російської Православної Церкви й надалі і протягом останніх десятиліть проповідували відкрито цю згубну ідеологію “руского міра”, яка привела до цієї страшної війни, тому відповідальність, звичайно, лежить на них”, – зауважив Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне