Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Завтра навечір’я Різдва за Юліанським календарем. У ПЦУ просять згадати у молитвах за військових

    Різдвяний святвечір є вершиною святкового приготування до зустрічі одного з найбільших свят церковного року – Різдва Христового. Він завершує 40-денний Різдвяний піст, він сповнений надій і трепетного очікування, він вирізняється особливим богослужінням і неповторною атмосферою у храмах.

    Про це нагадують на Фейсбук-сторінці ПЦУ.

    Для українських родин Різдвяний святвечір є одним з найулюбленіших свят, багатий на добрі й старовинні традиції. За спроможністю кожної родини, українці готують вечерю із 12-ти пісних страв, запрошують усю рідню до святкового столу і носять батькам «вечерю».

    Серед страв святкової вечері обов’язково має бути кутя, або коливо. Це варена пшениця з медом і маком, яку споживають першою. Кутя з’явилася ще в дохристиянську добу, і з тих часів вона зберегла символізм поминальної страви. Пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності, мед – символ вічного щастя святих у Царстві Божому, мак – символ роду.

    Після завершення богослужіння та появи першої зірки на небі, яка нагадує про Вифлеємську зорю, що сповістила світові про Народження Сина Божого, християнська сім’я сідає вечеряти.

    Православна Церква України зазначила, що цей Святвечір є особливим через страшні випробування війною, які всі ми нині проходимо.є

    «Тож в цей особливий час, напередодні вшанування Різдва нашого Спасителя, попросімо у Господа благословіння для нашого народу, сил і Божого захисту для наших військовослужбовців, які боронять нас від лютого ворога. А також добрим словом і щирою молитвою згадаємо всіх наших новітніх героїв, які віддали свої життя заради нас із вами. Нехай цей святий вечір провіщає нам світлий ранок – свято Народження нашого Спасителя!», – підсумували в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне