Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Цьогоріч реставрацію іконостасу церкви Святого Юра у Дрогобичі завершать

    Національний науково-дослідний реставраційний центр України реставрує іконостас з церкви Святого Юра. Роботу планують завершити до середини цього року.

    Про це повідомили Національний науково-дослідний реставраційний центр України та директорка музею “Дрогобиччина” Алла Гладун у коментарі Дрогобич.City.

    Щоб відновити іконостас VII століття, залучили фахівців науково-дослідних відділів реставрації творів темперного, олійного живопису, меблів. Також над цим працюють спеціалісти етнографічних предметів з дерева, поліхромної скульптури та декоративного рельєфу.

    Напередодні новорічних свят відбулося засідання Науково-реставраційної ради Центру. На ньому розглянули ікони празникового та апостольського рядів, реставрація яких майже завершена. Іде активна робота над іконами пророчого ряду. Реставрація обрамлення також практично завершена.

    “Церква Святого Юра з 2013 року є об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО і реставрація іконостаса є важливим етапом в комплексі заходів, спрямованих на збереження унікальної пам’ятки”, – підкреслила генеральна директорка Національного науково-дослідний реставраційного центру України Світлана Стрєльнікова.

    “Цей іконостас змонтували ще в VII столітті, час від часу його реставровували, проте це все старіє, нищиться, осипається. Реставрація – це необхідний процес для будь-яких давніх пам’яток. Іконостас реставрує Національний науково-дослідний реставраційний центр своїми силами, лише у 2022 році матеріалами допоміг швейцарський фонд ALIPH. Над реставрацією працює 25 людей. Ми співпрацюємо з цим центром вже понад 40 років, багато пам’яток вже реставровували з їхньою допомогою. В майбутньому звичайно плануємо реставрацію інших речей”, – зазначила директорка Музею “Дрогобиччина” Алла Гладун.

    Раніше задля реставрації демонтували іконостас, про це влітку 2020 року повідомляли у Музеї “Дрогобиччина”.

    Найсвіжіше

    Популярне