П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Агенти Кремля. Reuters встановив ключових учасників проросійських акцій у Німеччині та їхній звʼязок із РФ

    Ключові учасники проросійських акцій у Німеччині — ультраправі або повʼязані з країною-агресоркою Росією, йдеться в розслідуванні видання Reuters.

    Журналісти встановили особи людей, які виступали за «укладання миру» з Росією та припинення німецької підтримки України, пише NV.

    Зокрема, зʼясувалося, що одиним із учасників проросійського мітингу в Кельні у вересні 2022 року був Макс Шлунд (у минулому — Ростіслав Тєслюк) — колишній офіцер Військово-повітряних сил РФ. Він змінив імʼя після переїзду в Німеччину 10 років тому. Нещодавно російська урядова агенція Россотрудничество, яку в ЄС звинувачують в управлінні мережею «агентів впливу», оплатила Шлунду квиток на літак до Москви на конференцію російського диктатора Володимир Путіна. На прохання журналістів прокоментувати цю інформацію Шлунд відповів: «Відвали! Слава Росії!».

    Публічним обличчям протесту в Кельні стала й «романтична партнерка» Шлунда — уродженка України Олена Колбаснікова. Раніше вона заявляла, що її звільнили з посади медсестри «через русофобію».

    Як пише видання, влітку 2022 року Шлунд і Колбаснікова через Telegram запросили «однодумців» на «день музики, їжі та спорту» у Дюссельдорфі: на заході висіли прапори очільника Чечні Рамзана Кадирова. За це один із чеченських міністрів Ахмед Дудаєв назвав Колбаснікову і Шлунда «послами доброї волі».

    У 2022 році пара відвідувала тимчасово окуповану частину Донбасу, де роздавала «гуманітарну допомогу».

    Колбаснікову також запрошували на конференцію за участі Путіна, однак потім пропагандистка повідомила, що вона і Шлунд запізнилися на рейс.

    Ще одним учасником акції виявився Андрєй Харьковській — член Союзу воїнів-козаків Росії та зарубіжжя, який підтримує війну Росії проти України.

    Також на проросійських заходах помітили російсько-німецького бізнесмена Олєга Єрьоменка: він стверджував, що українську молодь вчать ненавидіти Росію. Одним із клієнтів будівельної компанії Єрьоменка є Російська православна церква в Берліні. Сам він є членом організації Десант, яка складається з колишніх російських військовослужбовців. А в 2020 році посол РФ у Німеччині нагородив Єрьоменка за «заслуги» перед країною-агресоркою.

    Reuters зʼясувало, що чоловік знайомий із російським терористом Ігорем Гіркіним. Крім того, Єрьоменко підтвердив журналістам, що працював на російську військову розвідку.

    Найсвіжіше

    Популярне