Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Половина парафій ПЦУ на Вінниччині вже відсвяткувала Різдво

    У Спасо-Преображенському кафедральному соборі Вінниці під головуванням митрополита Вінницького і Барського Симеона відбулися загальні збори духовенства Вінницько-Барської єпархії Православної Церкви України.

    Виступаючи перед духовенством, митрополит Симеон назвав найтрагічнішою подією 2022 року повномасштабну російську агресію проти України. За словами владики, війна вплинула на всі сфери життя українців, у тому числі й на релігійну, повідомляє пресслужба єпархії.

    “Але якщо у ПЦУ вона лише посилила патріотичні настрої, то в середовищі УПЦ МП виявила прихованих до часу колаборантів, як серед єпископату, так і серед духовенства та вірян. Разом із цим війна запустила і прискорила процеси, направлені на зміцнення духовної безпеки держави, важливою складовою якої є заборона на території України діяльності структури, пов’язаної із московським патріархатом”, – йдеться в повідомленні.

    Митрополит Симеон озвучив отриману від духовенства інформацію щодо того, як відзначали чи будуть відзначати Різдво Христове парафії Вінницько-Барської єпархії. Як виявилося понад 50% парафій відсвяткували 25 грудня або святкуватимуть і 25 грудня, і 7 січня.

    Також були озвучені статистичні дані по єпархії, яка станом на кінець грудня налічує 1 монастир, 1 монастирський скит та 108 парафій, які діють в усіх районах Вінницької області. На парафіях звершують служіння 50 кліриків, 8 з яких долучилися протягом року до Православної Церкви України з російської Православної Церкви в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне