Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У чотирьох церквах Львівщини встановили протипожежні системи

    Дерев’яні церкви у Відниках, Глинянах, Дмитровичах та Черепині, що на Львівщині, отримали системи протипожежного захисту. Це датчики, що реагують на задимлення і передають сигнал на пульт, а звідти — до управління чергових, що викликають на місце рятувальників.

    У церкві Святого Миколая у селі Відники на Львівщині систему протипожежного захисту встановили на початку грудня.

    “Погода трошки була погана, перебої зі світлом, але хлопці мали оснащені ліхтарі і працювали без світла. Вся техніка була в них на акумуляторах, гарно вони акуратно зробили проводку”, — каже паламар храму Святого Миколая Василь Фітьо.

    Церква датується XVIII століттям. Місцеві розповідають, що її придбали у селі, що розташоване поруч і перевезли. За радянської влади там зробили склад, ікони збереглись у Шевченківському гаю. Коли українська церква вийшла з підпілля, місцеві відновили храм.

    “Все було закрито, ікони всі забрали, потім ми їздили і все відновили. Почали будувати нову церкву, збирали гроші ходили по селах, де свята були, нам допомагали”, — каже мешканка села Відники Марія Реблян.

    Такі протипожежні системи встановили у чотирьох церквах на Львівщині. Проєктно-кошторисну документацію для цього розробили в 2021 році.

    “З початком повномасштабного вторгнення Інститут “Полоніка” виступив ініціатором того, якщо в нас вже є виготовлені проєктно-кошторисні документації, вони готові профінансувати реалізацію встановлення на тих дерев’яних церквах системи захисту”, — каже директорка обласного департаменту архітектури та розвитку містобудування Оксана Василько.

    У наступному році планують продовжували реалізацію проєкту щодо пожежної безпеки у дерев’яних церквах Львівщини.

    Найсвіжіше

    Популярне