Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Паломницький центр ПЦУ організував поїздку духовенства з колядою на передову до наших захисників

    Напередодні відзначення дня пам’яті святителя Миколая Паломницький центр ПЦУ за сприяння «Митрополичого фонду Православної Церкви України» організував поїздку духовенства з колядою до наших захисників на півдні та сході України.

    Згідно з церковним уставом, після свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, яке православні християни України відзначили 4 грудня, в храмах вже звучать різдвяні піснеспіви. Народження Сина Божого з давніх часів українці прославляли колядою, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    За ініціативи Андрія Мацоли, Голови меценатської ради «Митрополичого фонду Православної Церкви України», Паломницький центр організував поїздку хору священників і дияконів Православної Церкви України та музикантів у місця дислокації українських захисників на півдні та сході України, у військові госпіталі, а також в міста, що вже звільнені від окупантів. Головна мета – підтримати українських воїнів та цивільних на деокупованих територіях.

    «Різдво – це свято добра, світла й любові. В цей нелегкий час ми хочемо привітати наших захисників із прийдешнім Різдвом і розділити з ними Різдвяну радість, – розповідає священник Роман Когут, голова Паломницького центру ПЦУ. – Найкраще атмосферу та настрій Різдва передає коляда. Тому ми колядували для хлопців і бажали нашим воїнам і всім нам, щоб Господь подав сили та наснаги побороти це зло, і викорінити його з нашої країни. Віримо, що наша коляда зігріла серця наших захисників».

    За 2 дні хору вдалося дати понад 10 концертів – українські колядки прозвучали від Миколаєва до Покровська. По-особливому колядували в Херсоні – на зруйнованій площі поруч з будівлею Херсонської ОДА, в яку окупанти поцілили за годину до виступу. Різдвяним піснеспівом духовенство ПЦУ підтримало працівників ДСНС.

    В добірці колядників всім відомі «Добрий вечір тобі», «Щедрик», «В Віфлеємі цеї днини», а також більш унікальні та авторські «Ой із-за гори», «Заспіваймо як один», «Зоря зійшла», «Будьте здорові», «Вставай, вставай господарю», «Колядка» (автор – В. Лис), й навіть грузинська мегрельська різдвяна пісня «Кіріалеса». Виконання не традиційно акапельне, а в супроводі музичних інструментів – тамбурина, сопілки, гітари та шейкера.

    Слухачі – і військові, і цивільне населення – були вражені підбіркою колядок та їхнім звучанням. Зізнавалися, що більшість пісень їм не доводилося чути, й вони навіть подумати не могли, що колядки можуть звучати так сучасно.

    Звичайно, в передсвятковий час не обійшлося й без подарунків – ікон, молитовників та солодощів для військових.

    В кількох місцях після виступів воїни подарували колядникам шеврони своїх бригад, які Паломницький центр планує в рамках наступної поїздки до Стамбулу передати Вселенському Патріарху Варфоломію з проханням про молитву за українських захисників та нашу перемогу.

    Найсвіжіше

    Популярне