Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Представник ПЦУ взяв участь у міжрелігійному діалозі з юдейськими спільнотами

    У Відні відбулася 11-та Академічна консультація представників помісних Православних Церков та юдейських громад на тему «Юдейсько-православний діалог: Вибудовуючи наші стосунки із світом та одне з одним». Зустріч проводилася за підтримки Вселенського Патріархату та Міжнародного юдейського комітету з міжрелігійних консультацій (IJCIC).

    Про це плвідомляє пресслужба ПЦУ.

    Православну делегацію очолив митрополит Халкидонський Еммануїл. Юдейську делегацію очолив голова IJCIC рабин Давид Сандмел. З благословення митрополита Епіфанія Православну Церкву України представляв викладач Київської православної богословської академії протоієрей Андрій Дудченко.

    Серед православних учасників були представлені делегації Вселенського Патріархату, Патріархатів Александрії та Єрусалиму, Церков Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, Греції та України, а також Православної Церкви в Америці. Серед учасників з боку юдаїзму були представники ортодоксального, консервативного та реформованого напрямків з Австрії, Чилі, Великобританії, Греції, Ізраїлю, Франції та Сполучених Штатів Америки.

    Учасники міжрелігійної зустрічі не могли залишитися осторонь світових подій – російського вторгнення в Україну та спричинених ним загибелі людей і спустошення, а також негативного впливу цієї агресії на православні християнські та єврейські громади. Протягом усіх презентацій розглядалися драматичне зростання антисемітських висловлювань і насильства, а також неминучі серйозні занепокоєння, які висловлювали як єврейські, так і православні християнські делегати. Учасники зустрічі були стурбовані й триваючим переслідуванням християн по всьому світу.

    Найважливішим моментом діалогу став візит до Міністерства закордонних справ Австрії, де спільну делегацію єврейських та православних християнських лідерів прийняв Генеральний секретар закордонних справ Петер Лаунскі-Тіфенталь з офіційним прийомом. Він подякував керівництву Вселенського Патріархату та IJCIC за вибір Відня місцем проведення Консультації. Місцеве єврейське та православне релігійне керівництво та інші урядовці Австрії приєдналися до теплого прийому.

    Голова IJCIC рабин доктор Сандмел звернув увагу на той факт, що «ми знаходимося тут у цей момент разом, і, незважаючи на будь-які розбіжності між нами, ми єдині в наших турботах щодо всіх проблем, з якими стикається наш світ».

    Представник Православної Церкви України протоієрей Андрій Дудченко в рамках обговорення доповідей учасників міжрелігійного діалогу розповідав про тривалу історію відносин православної та єврейської громад в Україні, пояснював ситуацію, в якій опинилася Україна, її громадяни та Церква внаслідок російської агресії. Слід зазначити, що всі учасники зустрічі жваво цікавилися поточною ситуацією в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне