Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Лот за тисячу доларів: На Чернігівщині продають храм. Будівлю може купити УПЦ (МП)

    Фонд держмайна України в Чернігівській області виставив на продаж храм у Ніжині. Будівля може дістатися УПЦ (в єдності з МП).

    Про це пише Час Чернігівський.

    Це триповерхова будівля з одноповерховою прибудовою з червоної цегли. Двома золотими куполами. Майже 305 квадратних метрів. Побудована у 1956 році. Фундамент бетонний, стіни з цегли, поштукатурена. До будівлі проведена електрика, є холодна вода, газ. Без опалення. Стартова ціна — 40 тисяч 260 гривень. Кажуть, навіть уже є бажаючі купити.

    “У нас стільки грошей немає, — каже Михаїл ЯКУБІВ, настоятель Покровської церкви в Ніжині, Православної церкви України (ПЦУ). — Усі кошти витрачаємо на наших захисників. Купуємо хлопцям машини, тепловізори. Варимо, печемо, плетемо, шиємо. Одну фуру відправили в Херсон, зараз ще треба другу, 20 тонн завантажити. І все це відправляємо на війну, аби хоч якось допомогти.

    Це приміщення стоїть біля нашого аеродрому. Якщо не помиляюся, раніше належало МНС. На їхній території. Воно не типове церковне. Років з десять тому будівлю віддали Українській православній церкві Московського патріархату. Як це все було юридично, не готовий сказати.  Скоріш за все, було в оренді або в тимчасовому користуванні.

    Для мене завжди було шоком, як біля такого об’єкта можна розмістити церкву. Під час повномасштабного вторгнення на територію аеродрому одна із перших же ракет і прилетіла.  Після того церква якийсь час була зачинена. Потім чув, що богослужіння відновили”.

    За словами священника тут є два нюанси: або приміщення виставили на продаж і таким чином хочуть прибрати московську церкву із території аеродрому, або, дивлячись на ціну, яку виставили, хочуть легалізувати московську церкву на території ДСНС.

    “Що таке тисяча доларів за 300 квадратів? Два металопластикових вікна. Тому, думаю, що вони будуть першими, хто захоче викупити це приміщення. Якщо навіть наша церква і прийме участь, то ціна буде накручуватися, рости”, – зазначив священник ПЦУ.

    “Це нежитлова будівля, — пояснює Регіна БАРАБАШ, заступниця начальника відділу приватизації, управління державним майном та корпоративними правами Фонду держмайна в області. — Під назвою “церква” була зареєстрована балансотримачем. Релігійна громада орендувала це приміщення, використовували її під церкву, тому саме така реєстрація. Договір оренди припинився. Уже є фізична особа, яка написала  про намір приватизувати цю будівлю і брати участь в аукціоні. Аукціон відбудеться 20 грудня. Якщо виграє його, надасть уже конкретніші відомості про себе, а ми будемо здійснювати перевірку, чи зможе він бути покупцем даного приміщення”.

    Найсвіжіше

    Популярне