Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Найбільший у світі портрет Михайла Вербицького відкриють у Львівському органному залі

    Зазирнути в очі автору музики Національного Гімну України Михайлу Вербицькому-  донедавна це можна було зробити хіба біля його памʼятника.  З 15 грудня, така можливість зʼявиться в усіх охочих, адже в приміщенні Львівського органного залу відбудеться відкриття найбільшого портрету, а також концерт музики українського композитора Михайла Вербицького.

    Молодий художник, учасник команди Органного залу, Гліб Рахманін, який уже раніше проводив свою виставку в Галереї Оргзалу, творив над портретом Вербицького близько 6 місяців:

    «Найскладнішим для мене було знайти якісне зображення обличчя композитора. Адже ми не маємо жодного його фото, лише намальовані портрети інших художників різних років. У своїй роботі я старався зобразити найкращі риси Вербицького, що прослідковувалися в усіх віднайдених мною зображеннях».

    Відкриття портрету відбудеться 15 грудня о 19:00, перед початком концерту «Вербицький. Лідертафелі», де звучатиме музика великого композитора. У виконанні Львівського муніципального хору «Гомін» прозвучать дві збірки лідертафелів, cкомпоновані Михайлом Вербицьким у 1860-х роках. До першої, зокрема, увійшла пісня «Ще не вмерла Україна», на слова Павла Чубинського, якій судилося стати Гімном України. Це первозданна форма музики гімну. Саме така, якою її задумав автор.

    «Лідертафель» з німецької буквально перекладається як «пісня за столом». У 19-20 століттях на Галичині лідертафелями називали чоловіче товариство любителів хорового співу. Галицький лідертафель став одним з феноменів хорової історії України.

    Найсвіжіше

    Популярне