Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Церковні громади ПЦУ на Сумщині можуть самостійно вирішувати, за яким календарем святкувати Різдво

    Громади Православної Церкви України з цього року можуть самостійно визначатись, за яким календарем правити різдвяну службу.

    Про це журналістам розповів архієпископ Сумський та Охтирський ПЦУ Мефодій.

    У родині Світлани Колодяжної Різдво відзначатимуть подвійно – і 25 грудня і 7 січня. Жінка каже, що чимало людей не готові кардинально змінювати традиції, яких дотримувались роками.

    “У нас сімейна традиція – відвідувати родичів на Недригайлівщині, щоб там зустріти Різдво. Враховуючи, що така традиція у батьків, я навідую їх, і в нас іде подальше святкування і 7 січня”, – говорить вона.

    Усі свята за старим стилем відзначатиме і сумчанин Дмитро Бабко. Втім, згодом планує переходити на святкування за новоюліанським календарем.

    “Різдво ми святкуємо 7 січня, але я вже бував і в католицькому крамі і відкритий до всіх традицій. Втім, думаю, що для України сьогодні потрібно йти подалі від радянщини, і, можливо, переключитися на європейські традиції”, – говорить він.

    Чи варто переходити українським церквам з юліанського на григоріанський календар, такі дискусії тривають останнє десятиліття, говорить настоятель храму Дванадцяти апостолів у Сумах Іван Чекалюк.

    Втім, відзначати Різдво чи День Святого Миколая за новим чи старим стилем – особиста справа кожної родини. Головне, пам’ятати значення цих релігійних свят, каже священнослужитель.

    За словами архієпископа сумського та охтирського ПЦУ Мефодія, різдвяні богослужіння православним храмам дозволили правити в обидві дати, на розсуд громад та настоятеля храму.

    Найсвіжіше

    Популярне