Субота, 11 Травня, 2024
Бiльше

    Відбулася 11 академічна консультація між іудаїзмом і православним християнством

    11-та Академічна консультація між юдаїзмом і православним християнством відбулася 4-6 грудня 2022 року у Відні, Австрія. Тема: «Іудейсько-православний християнський діалог: навігація наших стосунків зі світом і один з одним». Консультація була спільно спонсорована Вселенським патріархатом і Міжнародним єврейським комітетом міжконфесійних консультацій (IJCIC).

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на orthodoxia.info

    Головою православної делегації на Консультації був митрополит Халкідонський Еммануїл. Єврейську делегацію на Консультації очолював президент IJCIC рабин   Девід Сендмел. Зустріч, присвячена 45- річчю діалогу, відбулася в готелі «Брістоль» в столиці Австрії.

    Кульмінацією Консультації став візит до Міністерства закордонних справ Австрії, де спільну делегацію єврейських та православних християнських лідерів прийняв Генеральний секретар закордонних справ Петер Лаунскі-Тіфенталь з офіційним прийомом. Він подякував керівництву Вселенського патріархату та IJCIC за вибір Відня місцем проведення Консультації. Місцеве єврейське та православне релігійне керівництво та інші урядовці Австрії приєдналися до теплого прийому.

    Першого ранку перша з трьох академічних сесій розпочалася з презентацій на тему «Джерела, які визначають наші стосунки зі світом і один з одним» віце-президента IJCIC рабина Марка Дратча, виконавчого віце-президента Рабинської ради Америки та  Олександр Рентела, канцлера Православної Церкви в Америці. Рабин Дратч представив огляд єврейської традиції розуміння іншого та його співвідношення зі світськими принципами. Преосвященний Ренделл розповів про православну канонічну традицію. Координатором був пан Гаріс Вахікурас з Вселенського патріархату.

    Перша післяобідня сесія під назвою «Жити джерелами: як більшість, як меншість перед сучасними викликами» включала доповіді митрополита Нової Іонії та Філадельфії Гавриїла та рабина Леа Мюльштейна. Митрополит Гавриїл зупинився на православно-єврейських стосунках у Греції, а рабин Мюльштайн зосередився на досвіді єврейської меншини в Німеччині та Великобританії та досвіді більшості в Ізраїлі. Колишній президент IJCIC пані Бетті Еренберг зі Всесвітнього єврейського конгресу була модератором.

    Підсумкове комюніке, підготовлене колишнім президентом IJCIC рабином Ноамом Марансом з Американського єврейського комітету та о. Ніколасом Казаряном з Грецької православної архієпископії Америки, було обговорено та доопрацьовано учасниками заходу.

    На заключному засіданні Митрополит Еммануїл та рабин д-р Давид Сандмель виступили із заключними заявами, в яких висловили надію та оптимізм, що з’явилися в ході консультацій, а також рішучість активізувати та розширювати діалог.

    Найсвіжіше

    Популярне