Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Зрізали замки і забарикадувалися в церкві: скандал довкола храму на Київщині, в якому не обійшлося без поліції і ТрО

    Зрізали замки і забарикадувалися в церкві. На Київщині парафіяни відмовилися від Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) і перейшли до Православної Церкви України. Утім місцевий піп від російської церкви до храму людей не впускає. Тероборонівців, які стали на захист вірян ПЦУ, намагалися відлупцювати прихильники УПЦ (МП), повідомляє 5 канал.

    Наприкінці серпня громада села вирішила: вони переходять до ПЦУ. Організували збори, на які прийшли близько тисячі людей. Близько місяця знадобилося на перереєстрацію храму і землі під ним. А коли документи були на руках, представники громади рушили до церкви.

    “Нас не допустили, також ми вчора вранці, прийшовши до храму, спокійно без всяких сутичків з парафіянами з села Тарасівка поміняли замки. Закрили і поїхали, залишивши декілька охоронців у храмі”, – пояснює настоятель храму Свято-Успенської парафії с. Тарасівка, Православна церква України єромонах Кипріан.

    Утім замки не протрималися і кількох годин – їх зрізали. За словами настоятеля Кипріана, це зробили колишні господарі храму – вже екснастоятель Володимир та чимало людей, які прийшли разом із ним та в Тарасівці не мешкають.

    “Бабуся старенька не буде зрізати замок і стояти з болгаркою. Звичайно, це були такі люди, які знали, куди вони ідуть і що вони будуть робити”, – переконаний настоятель храму Свято-Успенської парафії с. Тарасівка, Православної церкви України єромонах Кипріан.

    Опір батюшки з московського патріархату бачила пані Марія. Вона мешкає в селі і проти російського духу в церкві.

    “Зрізали замки і там ночують вони, там вони живуть. Це сільські баби, які продали себе”, – пояснює мешканка Тарасівки Марія Пшик.

    А ще під час охорони церкви представники московського патріархату почали провокувати місцеву Тероборону й поліцію – кадри, де провокатори стягують балаклави, опублікували самі представники УПЦ (МП).

    “Одному голову зачепило, ноги побили. Добре побили, вивели з храму”, – розповідає настоятель храму Свято-Успенської парафії с. Тарасівка, ПЦУ єромонах Кипріан.

    “Билися з хлопцями, витягували їх, поламали рації, порвали балаклави. Порвали куртку. Це робили і жінки, і чоловіки”, – каже депутат Боярської міськради, мешканець Тарасівки Андрій Вентов.

    Сутичку зафіксувала поліція. Наступного дня новий настоятель від ПЦУ з документами про перереєстрацію храму та вірянами заходять на територію храму. Та всередину їх не пускають. Представники УПЦ (МП) змінили замки.

    Згодом на подвір’я храму приїжджає колишній настоятель. Перехід громади до ПЦУ він називає незаконним.

    “Відбулися незаконні збори, незаконна перереєстрація. Я не впевнений, що ті люди, які там були, причащалися останнім часом”, – вважає колишній настоятель храму УПЦ (МП) Володимир.

    На захист московського патріархату стають і жінки. До знімальної групи “5 каналу” вони налаштовані вороже.

    “Я не підтримую російську церкву. Це канонічна українська. Мені вже пізно переходить в розкол!” – каже одна вірянка УПЦ (МП).

    Вигнати московську церкву з села людям не вдається вже кілька разів поспіль. Так сталося і цього разу – довелося викликати поліцію. Зчинилася суперечка.

    Кілька поліцейських вислуховують настоятеля, який пояснює, що має законне право зайти до храму. Утім зарадити не можуть – кажуть, пильнують громадський порядок.

    “Ми приїхали, щоб не було тут драки-бійки, якихось заворушень”, – каже старший сержант поліції Тарас Ткаченко.

    Мешканці Тарасівки кажуть: попри те, що офіційно перейшли до ПЦУ, реалізувати свої права не можуть. Тож написали заяву до поліції про перешкоджання діяльності релігійної громади. І продовжують їздити на службу божу туди, де з російською церквою вже розпрощалися.

     

    Найсвіжіше

    Популярне